Гипс

Корица: Гипс
Издания:мека корица

 

Една от най-добрите нидерландски книги за млади читатели, спечелилила наградата Gouden Griffel („Златно перо“).

Едно момиче е бясно. Само преди седмица родителите му са се разделили. Още на първия ден в новия дом на татко сестричката на героинята претърпява инцидент. Следва посещение на болницата, в която по-голямата сестра открива загадъчно петнайсетгодишно момче. Следват много емоции, кражба на гипс, таен романтичен план и дори влюбване. Защото можеш да седнеш завинаги в чакалнята на болницата, но можеш да бъдеш и смел.

„Гипс“ не е просто история за болницата. Тя е емоционален анализ на голямото събитие „развод на мама и татко“ през очите на младата героиня Фиц. За нея повече не съществува любов и по-скоро би се хвърлила във вулкан, отколкото един ден да се омъжи. Но новите приятели, които открива, ѝ помагат да разбере, че все пак може да има изключения от правилото. Анна Волц показва, че понякога и родителите правят грешки или казват неща, които не мислят, а децата реагират не както на възрастните им се иска. Показва също и че тези пречки в семейните отношения са нормални и могат да се преодолеят.

Другата основна тема на романа е първото влюбване, което идва неочаквано и неканено на фона на семейната драма.

Стилът на Анна Волц е лек и приятен за четене и докато обръщате страница след страница, смеете се и плачете с героите, няма да разберете кога е дошъл краят.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.