БЛОБ: безопасно сърфиране в интернет

BLOB - Българска линия за онлайн безопасност

Как да сърфираш спокойно и сигурно в интернет? Известни ли са ти правилата за безопасност? Знаеш ли, че има към кого да се обърнеш за помощ и подкрепа при проблеми в интернет?

Българската линия за онлайн безопасност, или накратко БЛОБ, е създадена да ти помага, когато нещо в интернет те притеснява или плаши и за да те учи как да бъдеш в безопасност в мрежата.

С линията можеш да се свържеш всеки работен ден от понеделник до петък между 10.00 и 16.00 часа. Ще можеш да разговаряш с консултант, който познава живота в интернет. Всеки от консултантите ще те изслуша, без да те критикува, ще се опита да те разбере и да ти помогне. Родителите ти също могат да се свържат с линията.

Обади се на телефон 124 123 (цената на един разговор, независимо колко време продължава, е 0,14/0,15 лв. в зависимост от мобилния ти оператор), пиши в Скайп на blobbg или изпрати писмо на имейл helpline@online.bg.

Правилата, които ми помагат в интернет:

  1. Знам, че в интернет не всеки е такъв, за какъвто се представя, затова внимателно подбирам с кого общувам и се съветвам с родителите си.
  2. Когато общувам с непознати в интернет, използвам прякор и аватар, а не своето име и снимка. Никога не казвам адреса, където живея, училището, в което  уча, и телефонния си номер.
  3. Преди да кача снимка, питам мама или тати дали е подходяща.
  4. Паролите са лични, не ги давам на никого и ги сменям достатъчно често.
  5. Говоря с родителите си за всяка нова игра, която искам да инсталирам, за да разбера дали е безопасна.
  6. Когато някой ме притеснява или обижда в интернет, спирам да общувам с него, без да му отговарям. Споделям с мама и татко за това.
  7. Когато попадна в интернет на нещо, което ме плаши или притеснява, споделям с мама и татко. Знам, че можем да се свържем с Българската линия за онлайн безопасност.
  8. Разказвам и показвам на мама и татко нещата, които ми харесват в интернет. Толкова е хубаво, когато се забавляваме заедно!

Родителите често изпадат в заблуди относно интернет-сърфирането на децата. Кои са десетте най-разпространени мита за плашещия интернет? Научете тук:

www.blob.bg