Активните #бисерчета от Търговище – Димана Стойчева и Невена Андонова

Активните #бисерчета2016 Димана Стойчева и Невена АндоноваНа редакторската поща ни писа Диляна Стойчева, подкрепящият възрастен в екипа на 14-годишните активни #бисерчета Димана Стойчева и Невена Андонова. Тя ни разказа, че двете момичета гласуват всяка година за наградата „Бисерче вълшебно”, а тази година са решили да участват по-активно, концентрирайки се върху четвъртокласниците от II СОУ „Проф. Никола Маринов“ – Търговище с класен ръководител г-жа Даниела Лазарова.

„Двете момичета се срещнаха с класа 5 пъти. В началото запознаха децата с възможността да гласуват за любимата си книга. Следващите пъти се уговориха с тях да споделят любовта си към книгите чрез драматизации и под формата на игра. Последваха нови срещи и уговаряне на деня, в който децата изиграха представление върху приказката „Пепеляшка”  и показаха други свои проекти, свързани с любими книги и герои. Димана и Невена показаха на учениците как да гласуват в „Бисерче вълшебно” и се разбраха с децата да се срещнат с тях отново през следващата седмица и да помогнат на тези, които са се затруднили. На последната среща им показаха на личните си таблети и телефони как те биха гласували и отговаряха на въпроси от страна на децата.“

Предлагаме ви да научите от самите Димана и Невена за участието им в конкурса „Активните #бисерчета 2016“:

„Ние сме Димана и Невена. Живеем в Търговище и сме в осми клас. Нашето приятелство с книгите започва от най-ранна детска възраст, когато нашите близки са ни чели приказки. Любимите ни автори от детството са Астрид Линдгрен и Лорън Сейнт Джон, а днес харесваме повече Фредерик Бакман и Андрю Лейн. Те са написали книгите, за които гласуваме тази година – „Баба праща поздрави и се извинява” и „Младият Шерлок Холмс: облакът на смъртта”.

Редом с гласуването решихме да предадем любовта си към книгите на по-малките, като развихме проект с четвъртокласници от нашето училище за представяне на любим приказен герой. Целта ни бе да докажем, че четенето не е само задължение за лятната ваканция, а забавление и решихме да им го покажем чрез игра.

Посетихме класа няколко пъти. Първия път им разказахме за „Бисерче вълшебно” и попитахме децата как биха искали да представят свой любим литературен герой. Дадохме им достатъчно време и когато бяха готови, те ни поканиха. Бяхме много приятно изненадани от ентусиазма, с който децата подходиха към задачата си. Показаха ни съвременна версия на „Пепеляшка”. Бяха подготвили пиеса и дори си бяха направили съблекалня в стаята. Там всяко от децата смени няколко тоалета, за да представи по-добре историята и героите.

Друга интересна идея на четвъртокласниците бе създаването на „Лап бук”. Ние разбрахме за този вариант на представяне на информация от децата, така че, оказа се, научихме нещо ново от по-малките от нас. Лап букът е нещо като постер, но оформен по-интересно. Имаше няколко деца, които бяха решили да покажат проектите си по този начин. Но най-грандиозен бе плакатът с картинки и информация за любимите литературни герои на всяко едно от децата. Бяха го направили с помощта на г-жа Даниела Лазарова.

Струва си да се правят повече такива проекти, с които да насърчаваме децата да четат, защото тези от тях, които четат днес, ще бъдат мислещи хора утре.”

Вижте и галерията от снимки от дейността на Димана и Невена:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.