Започва изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“

Фондация „Детски книги“ дава началото на своя нов проект – Читателски клубове „Бисерче вълшебно”. Инициативата ще продължи от октомври тази година до юни 2019 г. Тя е насочена към деца от 8 до 11 години, а целта й е да надгради постигнатото до момента в шестте издания на Национална награда „Бисерче вълшебно“.  

„Искаме с помощта на активните учители и библиотекари да съберем активните читатели с мнение от Награда „Бисерче вълшебно“ в читателски клубове, които да обединим в един голям Читателски клуб „Бисерче вълшебно“.

Целта ни е да обучим децата в умения за критично четене, оценка и подбор на качествени четива на база текст, илюстрации, оформление на книжното тяло и други важни за развитието на четенето критерии.

Дългосрочната ни цел е отглеждането на детско жури, което да е способно да прави предварителна селекция в следващи издания на националната награда.„, разказва за проекта Валентина Стоева – председател на Съвета на фондацията.

В проекта могат да се включат регионални, градски и читалищни библиотеки, училища (класове, паралелки, клубове по интереси) и училищни библиотеки, които вече са развили или имат желание да основат свои читателски клубове по места.

Децата, чието участие в читателските клубове е доброволно, ще могат да се запознаят с нови, съвременни детско-юношески книги – художествени и нехудожествени, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“, и да придобият умения за оценка и подбор.

Дейностите в проекта ще насърчат децата да четат за удоволствие. Те ще стимулират както интерес към книгите, така и умения за извличане и анализиране на информация; ще позволят на децата да бъдат част от по-голяма книжна общност и да изразят мнението си чрез различни възможности за изява (ревюта на книги; викторини и др.).

Ако проявявате интерес да станете част от мрежата на Читателски клубове „Бисерче вълшебно“, можете да попълните електронна заявка за участие: https://goo.gl/forms/LsH2NUkxlHTwiaNI3.

За повече информация пишете на club@biserche.com.

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.