Учители и библиотекари са първите носители на отличието „Хвърчащите хора“

По време на тържествената церемония по обявяване на победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2022, фондация „Детски книги“ отличи с приза „Хвърчащите хора 2022“ петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

„Докато обработвахме данните на гласувалите деца за изминалите десет години, с колегите ми осъзнахме, че зад сухата статистика стоят вдъхновяващите примери на учители и библиотекари, които ден след ден показват на децата, че книгите са прозорци към света. Тези изумителни личности не се появяват в новините, но без тяхната работа едва ли можем да мечтаем за светло бъдеще.“ – каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги“.

Името на отличието отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно“. Неговото едноименно стихотворение „Хвърчащите хора“ описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно“ и на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация „Детски книги“.

„Вдъхновяащите личности, с които работим, не са ментори. Те не назидават, не подбутват децата напред и не ги дърпат след себе си. Нужно ни беше име за отличието, което да олицетворява тяхната мъдрост, търпение, готовност да поставят децата на преден план и да им дават криле, с които да летят смело напред в живота. Стихотворението „Хвърчащите хора“ ни даде отговора, а Анна Хаджимишева любезно ни позволи да го използваме за име на отличието.“ – споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Стихотворението „Хвърчащите хора“ на Валери Петров дава името на отличието

Първите носители на отличието са:

  • Миглена Манчева – учител в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София
  • Дияна Георгиева – библиотекар в Детски отдел при РБ „Партений Павлович“ – Силистра
  • Антоанета Антонова – училищен библиотекар в ОУ „Любен Каравелов“ и ПГ „Христо Ботев“ – Попово
  • Пепа Димитрова – училищен библиотекар в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – София
  • Мария Петрова – учител в ОУ „Райна Княгиня“ – Пловдив

Логото на отличието „Хвърчащите хора“ е дело на художничката Лиляна Дворянова.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.