Страшни зверове

Страшни зверовеЗаглавие: „Страшни зверове“

Автор: Роалд Дал

Илюстратор: Куентин Блейк

Преводач: Катя Перчинкова

Издателство: „Ентусиаст“

Кратка анотация за книгата: Разказвач №1 в света предизвиква малките читатели със забавни стихове в „Страшни зверове”.

Внимавайте с животните, описани в книгата!

В нея със смешни стихотворения Роалд Дал ни представя забележителна менажерия от страшни зверове, които правят някои удивителни и отвратителни неща. Запознайте се с умното прасе, което крои планове как да си спаси месцето; със скорпиона, който обича да жили хора; с гигантската жаба, която може да прескочи от Англия чак във Франция, и с много други.

„Едва ли има на света дори едно

от Кроки крокодила по-подло същество“.

Чрез девет римувани истории богатото въображение на Роалд Дал ще ви срещне с много чудати герои от необятния приказен свят: прасе – гений, което осъзнава, че не иска животът му да приключи като бекон; крокодил, който предпочита да си хапва „сочни деца“: момчетата – намазани с горчица, а момичетата са „деликатес голям в карамел оваляни и поръсени със сусам“. „Лъвът обожава да яде вкусно, крехко и сочно месце”, но не пържоли и сланина, а „сочно детенце досущ като теб“. Скорпионът пък скришно се вмъква в леглото на едно дете; разглезено момче иска мравояд за домашен любимец, а малко момиченце е седнало върху таралеж. Следват и други необичайни ситуации със страшните зверове от книжката.

Кратка информация за автора: Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца, като „Матилда“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Чарли и Големият стъклен асансьор“„Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, „Жирафът, пеликанът и аз“, „Джеймс и Гигантската праскова“, „Невероятното лекарство на Джордж“, „Страшни зверове“, „Огромният крокодил“, „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“, „В полет към теб“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в световен мащаб. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на Фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Кратка информация за илюстратора: Сър Куентин Блейк е любимият илюстратор на Роалд Дал. Роден е на 16 декември 1932 г. в Англия. Първата му рисунка е публикувана в сп. „Пънч”, когато Куентин е едва 16-годишен. Завършва английска литература в колежа „Даунинг”, Кеймбридж. Следва още в Лондонския университет и учи в училището по изкуства „Челси”. Дипломира се и в Кралския колеж по изкуствата. Известен е със забавните си илюстрации за над 300 детски книги. Автор е на около тридесетина свои книги.

Куентин Блейк е носител на много награди и отличия. През 1988 г. е обявен за Офицер на Ордена на Британската империя. През 2002 г. получава наградата „Ханс Кристиан Андерсен” за илюстратор на детски книги. Получава рицарско звание през 2013 г. През 2014 г. е удостоен с Ордена на Почетния легион.

Кратка информация за преводача: Катя Перчинкова е родена през 1981 г. в град Монтана. Завършва местната Природо-математическа гимназия „Св. Климент Охридски“, после следва специалност „Новогръцка филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2005 г. работи като преводач от английски език предимно в сферата на художествената литература. Сред преведените от нея заглавия са и много от детските книги на Роалд Дал.

Още от книгата: 

Други книги от този автор/поредица:

Фантастичният господин ФоксСемейство ТъпашкиЧарли и шоколадовата фабрикаЧарли и Големият стъклен асансьорВълшебният пръстКостенурке, костенуркеВещицитеЖирафът, пеликанът и азГДВДани - шампион на светаНевероятното лекарство на ДжорджДжеймс и гигантската прасковаОгромният крокодилИзключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствияМатилда

vote 2016 button-01

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.