Шуменските бисерчета от начално училище „Княз Борис I”

Бисерчета от НУ "Княз Борис I" - ШуменПисмата, които ни разказват за включването на деца от цялата страна в гласуването за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 не спират да пристигат.

„Ние сме възпитатели на полуинтернатните групи в начално училище „Княз Борис I” от град Шумен. Изчакахме да мине Празникът на буквите, за да се убедим, че повечето  първокласници от училище „Княз Борис I” са готови да четат и пишат.

По повод 2 април – Денят на детската книга, изнесохме информация за конкурса „Бисерче вълшебно” във фоайето на училището с постер от преснимани номинирани заглавия от книги за деца в начален етап. Разгледахме с първокласниците сайта www.biserche.com в часовете по Занимания по интереси. Видяхме номинираните заглавия и всичко, свързано с нашето участие. Посетихме с децата близката до училище читалищна библиотека”Стилиян Чилингиров”, за да отпразнуваме Празника на детската книга.  Децата разбраха, че ако искат да са умни, трябва да четат много книжки. Попитахме библиотекарката дали имат за четене книжките от „Бисерче вълшебно”, но за съжаление там ги нямаше налични. Това не ни отчая, защото знаехме, че в големите книжарници ще се намерят, а можеше да се поръчат и онлайн.

Уведомихме родителите за нашето желание да четем и да бъдем жури на  новата детска литература. Те приеха предложението ни за участие в гласуването и обещаха да потърсят необходимите книги и да закупят тези от тях, които децата решат да прочетат. Идваше ваканция, а това беше подходящо време за четене.

Когато разглеждахме анотациите на номинираните заглавия, повечето деца споделяха, че искат да намерят книжката”Бъди ми приятел”. Записваха си и по още едно заглавие от номинацията „Откриватели”, което им допадаше, и за което твърдяха, че искат да прочетат.

След ваканцията някои от учениците донесоха прочетените книжки в училище. Имаше и такива, които не бяха успели да прочетат цялата книжка или да я закупят. Затова работата ни продължи с колективно четене на книгите, които харесваха, а някои деца разказаха любими моменти от тях. Имаше и такива, които си купиха книжката след като започнахме да я четем в занималнята по желание на децата. С радост носеха и други заглавия за четене и споделяха впечатленията си от прочетеното.

Накрая индивидуално гласуваха за книгите, които харесваха и за които Ви изпращаме информация чрез колективната форма за гласуване , приложена към писмото.

Прилагаме снимки от посещението ни в читалищната библиотека „Стилиян Чилингиров” и снимки на децата със закупените любими книжки, както и информационния постер за „Бисерче вълшебно”.

С поздрав: Камелия Рачева и Снежана Николова,

възпитателки в училището“

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.