Семинар и церемония „Бисерче вълшебно“ 2023

На 13 май 2023 г. се проведоха първият семинар за споделяне на опит и церемонията по награждаване на победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023.

В „ТехноМеджикленд“ гостите имаха възможност да чуят вдъхновяващи истории от практиката на Екатерина Кръстинова (учител в детска градина), Мария Петрова (учител начален курс), Пепа Димитрова (училищен библиотекар) и Светла Божилова (библиотекар в читалище).

Валентина Стоева разказа за насърчаването на четенето сред децата в България – предизвикателствата и възможностите, изведени от 11-годишния опит в Награда „Бисерче вълшебно“. Ас. д-р Виктория Бисерова говори за създаването на качествено съдържание за деца и ролята на издателя в целия процес.

Чрез Zoom в семинара се включи Сибилла Шекерджийска-Бенатова от A Book a Day (САЩ), която сподели повече за техните програми и проекти, чрез които подпомагат децата от различни групи, с различна националност и различни майчини езици да опознават себе си и средата, в която живеят, чрез изключителни книги и внимателно разработени програми.

Илейна Раян от „Детски книги Ирландия“ присъства чрез специално подготвено видео, в което разказа за предизвикателствата пред отглеждането на читатели в Ирландия и решенията, които организацията им предлага.

Снимки: Иво Канин