Приказка за вълшебната флейта

Приказка за вълшебната флейта

В гласуването книгата е събрала 59 гласа от общо 540 гласа в категория „Запалени читатели“, разпределени между 32 книги 🙂

Заглавие: „Приказка за вълшебната флейта“ (по операта „Вълшебната опера“ от Волфганг Амадеус Моцарт и Емануел Шиканедер)

Автор: Юлия Спиридонова – Юлка; преводач проф. д-р Борис Парашкевов

Издателство: Enthusiast

Кратка анотация за книгата: Принц Тамино се влюбва в прекрасната принцеса Памина, но за да я заслужи, трябва да премине през много изпитания, за да разбере, че само ако сърцето ти е изпълнено с любов, можеш да отвориш вратата към Храма на Мъдростта и да накараш вълшебната флейта да засвири. Съдбата на влюбените е в ръцете на Царя на слънцето и светлината, ала срещу него се изправя Царицата на нощта. Птицеловецът Папагено мечтае за своята Папагена, но той също, както и Тамино, трябва да преодолее редица трудности и препятствия по пътя към нейното сърце.

„Приказка за вълшебната флейта“ е от книгите, за които всяка библиотека мечтае, от съкровищата, които се предават от поколение на поколение. Още щом я докоснете, разбирате, че това луксозно издание е изработено с много любов и хората, участвали в неговото създаване, имат какво да споделят с вас.

Преводът на либретото е дело на проф. д-р Борис Парашкевов, а адаптацията и претворяването на операта в четиво, достъпно до съвременните тийнейджъри, е дело на Юлия Спиридонова – Юлка. Илюстрациите в книгата са на талантливия илюстратор Пенко Гелев.

+ CD с книга за слушане и музикални извадки от операта „Вълшебната флейта” на български език, записани от Симфоничния оркeстър на БНР под диригентството на маестро Емил Табаков

Кратка информация за автора: Юлия Спиридонова–Юлка  е родена на 30 октомври 1972 година в София в семейството на художници. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ и НБУ. Работи като сценарист и писател на свободна практика. Автор е на книгите „Кръстьо частен детектив“, трилогията „Страната на сънищата“, „Тина и половина“, „Графиня Батори“, „Всичко на Макс“ и др. Юлия Спиридонова е написала над 400 сценария за телевизионни детски поредици, предавания и филми. 

Илюстраторът Пенко Гелев е роден през 1968 година в Асеновград. Завършва Художествената гимназия в София.Работил е като учител по математика, издател е на комикс списание „Рикс“, правил е специални ефекти за киното, писал е сценарии за филми, продуцирал е три игрални филма и три телевизионни образователни предавания. Понастоящем работи като илюстратор и художник на комикси и създава анимационни филми.   

Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 – 5 декември 1791) е австрийски композитор, инструменталист и диригент, създал музикални произведения с изключителна художествена стойност. Започнал да се занимава с музика от съвсем ранна детска възраст, малкият Волфганг свири пред отбрана публика в кралските европейски дворове и е провъзгласен за дете-чудо. Едва петгодишен, той вече композира менуети, а на осемгодишна възраст пише симфония. Син на Просвещението и представител на Виенската класическа школа, той е един от най-големите гении в музикалната история. 

Емануел Шиканедер (1 септември 1751 – 21 септември 1812) е немски драматург, импресарио, певец, актьор и композитор. Роден е в бедно семейство и остава без баща съвсем невръстен. Малкият Емануел е много будно и музикално дете. Той започва своята кариера като пътуващ музикант, за да се присъедини по-късно към трупа артисти. Не след дълго създава първата си опера. Големият успех идва при Шиканедер с интерпретациите му на пиесите на Шекспир. Любовта към музиката и сходните духовни убеждения го свързват с Моцарт в сърдечно приятелство. Емануел Шиканедер е автор на либретото на „Вълшебната флейта“ и e първият артист, който играе ролята на Папагено. Oперата за първи път е поставена на 30 септември 1791 г. в неговия театър „Thеater an der Wien“, който съществува и до днес.

Кратко интервю с Пенко Гелев ще откриете тук.

От сайта „Детски книги“: Ревю за книгата „Приказка за вълшебната флейта“ ще откриете тук.

Още от книгата:

Тамино получава вълшебната флейта Тамино и Памина

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.