Пътешествието на Читателски STEAM клубове

Мария Петрова е старши учител в ОУ „Райна Княгиня“ – Пловдив. Освен активен и отдаден учител, тя е и ръководител на читателски клуб „Възвишение“, част от мрежата „Бисерче вълшебно“.

По време на десетата Национална конференция за насърчаване на четенето и грамотността (Център за развитие на човешките ресурси) тя представи националния eTwinning проект „Пътешествието на Читателски STEAM клубове“.

В проекта участват 10 учители и техните ученици от 8 училища в цялата страна, които успяват да превърнат ученето в истинско приключение.

Мария Петрова сподели с нас повече за проекта, за да вдъхнови и други читателски клубове от мрежата:

„В ОУ „Райна Княгиня“ отдавна има обособени кътове за четене в коридорите и модерна училищна библиотека. Тази година оформиха цяло фоайе с дивани и амфитеатрални стълбички за срещи с книгите, които са до STEM кабинетите.

Така децата помолиха да им разкажа какво означава това и аз им предложих да се преименуваме и да създадем нов клуб – STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуство, математика).

Имаха специална задача – да четат книгата и да търсят думи, които да превърнат в продукт, който да видим, пипнем, усетим, пресъздадем, конструираме, опитаме да разберем чрез опити или експерименти, да пресметнем, да изработим.

След прочитане на „Кучето детектив“ се разбра, че всеки иска да изработи тефтерче за детективско разследване на буквите – думи, рими, скоропоговорки, гатанки, родени от надничане под лупата на една буква.

Данаил помоли баща си да ни качи видео в YouTube – света на кучето Нел, който първокласникът беше изработил с
Майнкрафт.

Направихме още лични разделители за книги и читателски карти с качествата ни – анаграма на името. Тази книга беше много благодатна и плодородна на идеи, но покрай нея и игрите с букви се наредиха и други заглавия: „Небивалици с буквите от А до Я“, „Зеленогледите“, „Аврам, Богдан, вода газят. Азбучен роман“.

Тези книги не само ни караха да играем с думите, а и самите те ни подлагаха на тест. Питаха ни в края си дали можем да строим къщички за кучета, молеха ни да продължим приятелството между цветовете, предлагаха ни да проверят доколко внимателно сме чели.

Не чакахме да ни умоляват повторно, а се заемахме сериозно със задачите и проектите бързо виждаха своята реализация. Така се бяхме запалили, че предложихме и на други класове:

  • да създадем екипна електронна книга и изложба „Азбуката разцъфтя“
  • да измислим модели на къщичка за куче и да нарисуваме върху руло най-дългата идея, а после да изработим и макети
  • да отгледаме фасул до събиране на реколтата и още десетки растения.

Трудно ни беше, защото постоянно излизахме в дистанционно обучение, но тогава работехме електронно, четяхме
пред мониторите и конструирахме в електронните ресурси.

Направените от децата роботи вече бяха в стаята и зорко следяха как четем, какви игри измисляме, какви следи са оставили книгите в нашето съзнание. С всяка преживяна история развивахме четивната грамотност.

Бях поканена да вдъхновя съгражданите си на Фестивала „Младия Пловдив чете“, а после участвахме и в „Лятна
читалня на открито в Пловдив“, където се срещнахме и с истински писатели.

За поредна година „Възвишение“ се изправи пред много книжни предизвикателства и с усилията на всеки един от членовете му ги премина успешно. Сега участваме в инициативата „Книгоходец“, в която прочетените страници се превръщат в книгометри. Заради пандемичните условия дори успяхме да гласуваме за две кампании на Наградата „Бисерче вълшебно“.“

Повече за дейността на читателския клуб с ръководител Мария Петрова можете да видите тук.

Книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родители“ излиза с логото на фондация „Детски книги“. Книгата дава универсална рамка за отглеждане на четящи деца от раждането до тийнейджърските години и е подходяща както за родители, така и за учители и библиотекари. Изданието е с кауза – приходите от продажбите ще помогнат екземпляри да бъдат дарени на библиотеки в страната. Повече за книгата ще откриете тук.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.