От КНИГОМЕТРИЯ до КНИГОХОДЕЦ

Около Коледа екипът ни гостува в ЧОУ „Изгрев“ – София. Покрай приятните разговори за празници, семейство, приятелство и книги, научихме за великолепната инициатива на учителката Велина Ортакчийска – КНИГОМЕТРИЯ. Помолихме я да сподели с нас как й е хрумнало всичко и какви са резултатите, а от нейния разказ се роди и най-новата инициатива, съпътстваща Награда „Бисерче вълшебно“ – КНИГОХОДЕЦ.

“Книгометрия” е необикновено приключение в света на книгите, което започна с човечета–книгораздели, имащи способността да се разхождат из книгите и да изминават книгометри

Вълшебните човечета се появиха в училище “Изгрев” при децата в началото на лятната ваканция през 2019 г. Настъпи времето, в което всяка страница беше и един изминат книгометър. 

При прочетена книга малките участници можеха да попълват своите резултати чрез специално създаден формуляр, наподобяващ електронен читателски дневник. Лятното пътешествие с книгите беше достъпно и за учители, и за родители, за да могат преживяването и емоциите да бъдат споделени и да се радваме на общи успехи.

Дойде есента, първият учебен ден, първото споделяне за изминати общи книгометри и кои са били местата, които сме посетили през лятото чрез книгите. Оказаха се много и все интересни. Установихме, например, че за да стигнем и посетим “Училището за добро и зло” е необходимо да изминем само 439 книгометра, до малкия вълшебник Хари Потър разстоянието е по-голямо, но не непостижимо – 2454 книгометра. Не можахме да изброим всички интересни срещи с приказни герои, но си дадохме дума да продължим да четем и да организираме специално събитие за книгите. 

То се осъществи малко преди Коледа. Тогава се оказа, че вече имаме чудесно постижение с изминатите книгометри – малко над 40 000, което означаваше, че всички заедно (деца, родители и учители) сме обиколили веднъж земното кълбо. Със сигурност искахме да продължим пътешествието, затова се уговорихме да започнем нова обиколка – на Венера. Пътешествието стана книго-галактическо. 

Защото беше Коледа, и защото беше чудесен празник, на елхата имаше и специални подаръци – грамоти от дядо Bookледа (от Bookландия) за всички участници в “Книгометрия”, а онези, които най-много бяха допринесли за обиколката на Земята, получиха и специален помощник за нови пътешествия – ваучер за книга. 

Дядо Bookледа беше изработил и специално табло, в което е поместил всички прочетени от децата книги. Закачихме го на видно място в училище, за да може да служи за вдъхновение и за идеи за четене. Често около него могат да бъдат забелязани деца. 

Какво предстои през пролетта в ЧОУ „Изгрев“?

Ново тържество за “Книгометрия”, на което ще отбележим докъде сме стигнали с обиколката на Венера.

Посещение на издателство, в което децата да се запознаят и срещнат с хора, които създават книги (помощници на дядо Bookледа) и, разбира се, вълшебни истории, които да съпровождат цялото преживяване.

В тази връзка вярваме, че проектът “Книгометрия” може да се разгърне широко и да продължи с интересен сюжет много дълго време. Нашите идеи се раждат и реализират спрямо потребностите и реакциите на децата и желанието ни те да се потопят по един приказен начин в света на книгите. 

Каква ще бъде историята на “Книгометрия” след пролетта  и какви ще са новите предизвикателства след обиколката на Венера, предстои да разберем и самите ние, но сме щастливи да споделим накратко досегашните ни приключения в този проект с надеждата, че ще бъдат вдъхновяващи за много деца. 

Велина Ортакчийска, ЧОУ “Изгрев”

Запленени от идеята за изминатите книгометри, ние от фондация „Детски книги“ каним всички учители, които имат желание да насърчат още по-активно четенето сред учениците си, да се включат в „Книгоходец“ – новата инициатива за активни бисерчета, съпътстваща Награда „Бисерче вълшебно“ 2020.

Повече за Книгоходец, защо да се включите и как да го направите, прочетете тук.

One thought on “От КНИГОМЕТРИЯ до КНИГОХОДЕЦ

  1. Pingback: Първият етап от мисията на книгоходците завърши успешно! – Бисерче вълшебно

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.