Ондржей Секора: писател, журналист и спортист

Фердо Mравката е любимец на няколко поколения деца в различни страни. Днешните малки читатели обаче едва ли подозират, че той се появява в книга за първи път в далечната 1935 година и незабавно става много популярен. Негов „баща“ е чешкият писател, журналист, график, илюстратор, карикатурист и ентомолог Ондржей Секора.

Той е роден на 25 септември 1899 г. в Карлово поле край чешкия град Бърно. Баща му бил учител, но починал когато бъдещият писател бил едва на седем години. Секора учи първо в родния си град, после завършва гимназия в Бърно. След това се записва да следва юридически науки в чешката столица Прага, но през 1929 г. се прехвърля в Художествената академия.

Когато завършва през 1931 г., Секора вече работи като редактор и карикатурист във вестник Lidové Noviny. Впоследствие работи като илюстратор и редактор за различни периодични издания.
Интересен факт е, че се е занимавал активно със спорт и е бил добър футболист и ръгбист (това обяснява спортните наклонности на прочутата мравка). След престой във Франция през 1926 г. където се запознава с играта ръгби, той се завръща в Чехия и създава първия чешки ръгби клуб. Съосновател и редактор е на списание Sport.

През 30-те години на миналия век Ондржей Секора прави много политически карикатури, осмиващи Германия и Съветския съюз. Когато над Европа пада сянката на Втората световна война и Чехия е обявена за протекторат, той е принуден да се откаже от журналистическата си кариера заради еврейския произход на втората си съпруга. Изключен е от съюза на чешките журналисти и е изпратен в нацистки трудови лагери.

След края на войната Секора работи като редактор в списанията Práce (Работа) и Dikobraz (Бодливо свинче), а в последствие е главен редактор на Библиотека за най-малките в Братислава.
В последните си години Секора се отдава само на рисуването, писането и илюстрирането. През 1964 г. получава званието заслужил артист (в Чехословакия се е присъждало не само на актьори, но и на културни деятели), а през 1966 г. е лауреат на литературната награда Marie Majerova.

Като илюстратор е повлиян от анимационните филми на Уолт Дисни и творбите на Вилхелм Буш, Петер Брьогел и Анри Дюбу. Историите му се отличават със забавни герои (насекоми и животни),  чувство за хумор и елементи на ситуационна комедия.

Ондржей Секора е автор на много илюстровани детски книги и комикси. Сред най-известните му творби за деца са „Фердо мравката“ (1936), „Приказка за дърветата и вятъра“ (1949), „Уплашеният трактор“ (1951), „Мравките не се предават“ (1954), „Поща в зоологическата градина“ (1963) и др. Той е илюстратор на повече от 20 книги, сред които чешкото издание на „Приключенията на Лукчо” на Джани Родари от 1955 г.

Секора пресъздава прочутия си герой Фердо и в рисувани филми, които са добре познати на българските деца и техните родители. Популярността на смелия и забавен мравчо е толкова голяма, че той е изобразен дори на пощенска марка.

Ондржей Секора умира на 14 юли 1967 г. в Прага. Астероид, открит през 1999 г., носи неговото име.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.