Направи си домашен читателски клуб „Бисерче вълшебно“

Макар мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ да е разпространена в училищата и библиотеките, нищо не пречи да си направите читателски клуб у дома!

Споделяме няколко идеи, които да са ви полезни в съвместното читателско приключение:

1. Определете правилата на клуба!

Обсъдете колко често ще обсъждате книгите, кой ще избира следващото заглавие. Хубаво е децата да знаят, че сте с равни права и задължения на територията на читателския клуб. Така хем вие ще можете да им предложите книгите, които допадат на вас, така и те ще могат да ви предизвикат.

Важна част от правилата е и уговорката за протичане на клубните срещи. Хубаво е да зададете рамка, например:

  • всеки разказва дали е харесал книгата или не;
  • следва дискусия, в която всеки спазва добрия тон и не налага мнението си на останалите;
  • споделяме книги с подобни теми – художествени и нехудожествени заглавия;
  • определяме книгата за следващата среща.

2. Четете и споделяйте!

Ако детето ви все още не може да чете само, четете книгите на глас.

Ако пък е начинаещ читател, използвайте стратегии за съвместно четене. Не пропускайте възможността да прекарате качествено време заедно, докато сте у дома.

Ако разполагате с уверен читател, прочетете една и съща книга, за да можете да проведете добра дискусия.

3. Как да организирате срещата на семейния читателски клуб?

Определете кога ще седнете заедно, за да обсъдите заглавието. Не използвайте промеждутъците между готвенето и чистенето – книгите изискват внимание.

Следвайте правилата на клуба. Ето няколко възможности за работа:

  • Нека детето сподели накратко за какво се разказва в книгата, кои са главните герои, кое го е впечатлило и кое го е подразнило. Това упражнение им няколко ползи: развива уменията за синтезиране на информация и извеждане на най-важното; стимулира уменията за разказване; предлага стратегия за лична оценка на плюсовете и минусите.
  • Споделете вашите впечатления – кое ви е харесало и кое ви е подразнило. Важно е да не се опитвате да налагате мнението си и да не говорите назидателно: „Тези нови книги са толкова безсмислени! Когато бях малък/малка, книгите бяха много по-добри!“. Опитайте се да разберете гледната точка на детето си и не забравяйте – осмисляме текстовете чрез знанията си за света, за живота. Не съдете онези, които нямат вашия опит.
  • Опитайте се да направите списък с книги, които са по подобни теми, действието се развива на едно и също място и други. Можете да го превърнете в игра – кой ще се сети за повече заглавия за деца. Например: книги за приятелството; за Египет и т.н.
  • Определете четивото за следващата клубна среща и се разберете как ще четете. Ако имате един екземпляр от книгата, вероятно ще се наложи да четете, докато детето учи. Не се опитвайте да се измъкнете от тази част – даването на личен пример е най-важно и не може да бъде извинено с готвенето или чистенето. Ако се скатавате, ще дадете възможност на детето да отхвърли четенето, защото „има нещо по-важно за правене“.

Участието в домашен читателски клуб със сигурност може да е забавно. То ще ви позволи да погледнете на света през очите на детето си и да разберете неговата гледна точка. Освен това ще прекарате заедно качествено време и ще се научите да споделяте – най-напред възгледите си за книгите, а после – и за живота.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.