Награда „Бисерче вълшебно“ 2013

Бисерната перлаЗа първи път българските деца избират своята любима книга с националната награда „Бисерче вълшебно“ 2013!

На 20.03.2013 г. стартира онлайн-гласуването в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 за най-добра детска книга, избирана от самите деца. Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са няколко: да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език; да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е организирана от сайта Детски книги (www.detskiknigi.com), част от групата на Аз чета – най-големия сайт за книги и четене в България, по случай 2. април – Международният ден на детската книга. Тя е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.

Механизмите за участие в наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 са прости: всяко дете на възраст от 7 до 14 години има възможността да гласува онлайн за своята любима книга. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2012 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Когато направи своя избор от номинираните заглавия, всеки участник гласува онлайн в периода 20.03.2013 – 15.04.2013 г. и има правото само на един глас. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник получава почетна грамота. Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София и ще получат почетна грамота.

Желанието на организаторите на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е да срещнат българските деца с новите книжни заглавия, отговарящи на техните интереси и да насърчат активното четене сред подрастващите, а с подкрепата на българските учители и библиотекари подобна мисия е напълно възможна.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 се провежда с подкрепата на МОМН, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична община, Столична библиотека, Детски отдела на Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национален център за безопасен интернет и с медийното партньорство на „Аз чета“.