Мумията Думи и златният скарабей

Мумията Думи и златният скарабей

Книгата е събрала 35 гласа в категория “Мечтатели”.

Заглавие: “Мумията Думи и златният скарабей”

Автор: Тоска Ментен

Илюстратор: Ели Хейс

Преводач: Ивелина Карабашлиева

Издателство: “Сиела”

Кратка анотация за книгата: Представи си: казваш се Гоотс Гутс, напълно нормално дете си, и живееш заедно с баща си Клаас в най-скучното място на света – Полдердам, никому неизвестно село, където всеки ден се случва едно и също. Но един ден влизаш в спалнята си, помирисваш нещо странно, оглеждаш се и намираш нещо, което ще промени света ти. В леглото ти има нещо. Или някой? Прилича точно на плаката в класната ти стая. Мумия. В леглото има една истинска, жива мумия. Гълташ си езика от уплаха, поклащаш глава, затваряш очи, броиш до десет и се надяваш когато ги отвориш тя да е изчезнала. Но мумията си е все още там, когато отвориш очи на „десет”…. също и на „двайсет”. Е, какво правиш тогава?!

Преди четири хиляди години в Египет умира момче с дългото и трудно име Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони. Тъй като е син на фараона, тялото му е балсамирано и увито в лен. Като амулет в саркофага му е сложен и златният бръмбар скарабей на Mукатагара, за да го защитава в пътя му към небесното царство. Хиляди години по-късно по време на транспортирането на три скъпоценни саркофага в Холандия, удар от мълния, паднала точно върху скарабея, съживява малката мумия. Думи, на галено, скоро става част от всекидневния живот на семейство Гутс и в училище, и у дома. Но това, разбира се, е свързано с много недоразумения, комични и глупави ситуации, невъзможни обърквания и проблеми!

Кратка информация за автора: Тоска Ментен е холандски детски писател. Родена е на 11 декември 1961 г. От 2003 г. се занимава само с писане на детски книги.

През 2005 г. е включена в списъка с номинации за Наградата на холандското детско жури. През 2011 г. печели наградата на Детско-юношеското жури на Фландрия за книгата “Мумията Думи и златният скарабей”. През 2013 г. правата за филмиране на “Мумията Думи” са продадени, а премиерата на филма е на 8 октомври 2014 г.

Още от книгата:

 

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.