Мумията Думи и златният скарабей

Мумията Думи и златният скарабей

Книгата е събрала 35 гласа в категория „Мечтатели“.

Заглавие: „Мумията Думи и златният скарабей“

Автор: Тоска Ментен

Илюстратор: Ели Хейс

Преводач: Ивелина Карабашлиева

Издателство: „Сиела“

Кратка анотация за книгата: Представи си: казваш се Гоотс Гутс, напълно нормално дете си, и живееш заедно с баща си Клаас в най-скучното място на света – Полдердам, никому неизвестно село, където всеки ден се случва едно и също. Но един ден влизаш в спалнята си, помирисваш нещо странно, оглеждаш се и намираш нещо, което ще промени света ти. В леглото ти има нещо. Или някой? Прилича точно на плаката в класната ти стая. Мумия. В леглото има една истинска, жива мумия. Гълташ си езика от уплаха, поклащаш глава, затваряш очи, броиш до десет и се надяваш когато ги отвориш тя да е изчезнала. Но мумията си е все още там, когато отвориш очи на „десет”…. също и на „двайсет”. Е, какво правиш тогава?!

Преди четири хиляди години в Египет умира момче с дългото и трудно име Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони. Тъй като е син на фараона, тялото му е балсамирано и увито в лен. Като амулет в саркофага му е сложен и златният бръмбар скарабей на Mукатагара, за да го защитава в пътя му към небесното царство. Хиляди години по-късно по време на транспортирането на три скъпоценни саркофага в Холандия, удар от мълния, паднала точно върху скарабея, съживява малката мумия. Думи, на галено, скоро става част от всекидневния живот на семейство Гутс и в училище, и у дома. Но това, разбира се, е свързано с много недоразумения, комични и глупави ситуации, невъзможни обърквания и проблеми!

Кратка информация за автора: Тоска Ментен е холандски детски писател. Родена е на 11 декември 1961 г. От 2003 г. се занимава само с писане на детски книги.

През 2005 г. е включена в списъка с номинации за Наградата на холандското детско жури. През 2011 г. печели наградата на Детско-юношеското жури на Фландрия за книгата „Мумията Думи и златният скарабей“. През 2013 г. правата за филмиране на „Мумията Думи“ са продадени, а премиерата на филма е на 8 октомври 2014 г.

Още от книгата:

 

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.