Любопитно за вълшебника на операта Марко Зимса

Марко ЗимсаКнигите на Марко Зимса са номинирани за втора поредна година в награда „Бисерче вълшебно“ – през 2014 г. на фокус бе книгата „Годишните времена“, а сега – „Сън в лятна нощ“. Идеята на Марко е да запознае децата по достъпен начин с класическите музикални произведения. Той не само изнася представления и свири на различни музикални инструменти, но е и чудесен писател. Повече за Зимса можете да научите в статията, а днес ви предлагаме да научите нещо споделено лично от него…

Защо е важно да се чете? За да се потопиш в други светове! За да изживееш моменти на напрежение, но и на разтоварване или веселие! За да опознаеш света! Освен това писмеността и историите са важна част от нашата култура!

А защо е важно да обръщаме внимание на музиката и да я познаваме? Какво ни дава тя? Аз искам просто да покажа на децата как музиката може да обогати нашия живот! Тя може да ни утеши, когато ни е тъжно. Тя може да ни ободри, когато сме уморени. Тя може да ни разтовари. Ако ни се танцува, ще намерим подходящите звуци за това. Дори когато се женим, музика не може да липсва! Мисля, че музиката може да е нашият добър спътник в живота, като най-важното е следното:

На света има толкова много музикални стилове и толкова много добра музика. Не слушайте постоянно едно и също, надавайте ухо от любопитство към нещо ново!

Какъв мечтаехте да станете като малък? Надали ще познаете отведнъж – исках да стана космонавт. Защото когато бях дете, човекът стъпи на Луната с ракети. Имаше много предавания и репортажи по телевизията. Сигурно така се е събудил и моят интерес. Но днес съм повече от доволен от моя избор на професия.

Имате двама синове… Те проявяват ли интерес към работата ви и виждате ли в лицето им свои наследници? Синовете ми са на 27 и 29 години. Мисля, че проявяват силен интерес към моята работа, но въпреки това всеки върви по свой път. Единият завърши икономика. Другият следва джаз – ударни инструменти, и ще се пробва като изпълнител! От време на време дори сме заедно на сцената. Иначе обаче той си работи по своите неща и не се стреми да стане мой „последовател”.

А за какво мечтаете сега? В професионален аспект много от моите желания наистина се сбъднаха. Затова сега се надявам да съм здрав, да осъществя още някои проекти за книги, които ме интересуват особено много, да се срещна на сцената с още интересни музиканти, т.е. да работя с тях. В частния си живот възнамерявам да пътувам, да карам колело и често да ходя в планините.

Какво ще пожелаете на младите читатели? Много музикални приключения с моите книги и дискове и огромно удоволствие с четенето и със слушането на музика!!!

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.