Когато сърцето вика „Клуб, клуб!“

Стартът на читателския клуб към училищната библиотека на ОУ „Л. Каравелов“ в Попово е даден на 26.10.2018 г. по време на Националната седмица на четенето (22 – 26.10.) с гостуването на Мария Донева в училището. Едно от следващите занятия е отредено за избор на име на читателския клуб. От различните предложения, след гласуване, децата решават клубът да се казва „Другари на книгата“. Ръководител на клуба е училищният библиотекар Антоанета Йорданова.

„Другари на книгата“ се събират в училищната библиотека на ОУ „Л. Каравелов“, а основното им занимание е да четат книги и да разговарят за прочетеното.  Прочетените заглавия са над 20, но дейността на клуба не се ограничава само с четене.

„Книгата „Тялото говори“ на провокира към разговор за това как вземаме решения – със сърце или с разум. Четохме по роли. Написахме писмо с въпроси към Цвета Белчева.

След художественото произведение (на следващото занятие) работихме по групи с детската енциклопедия „Човешкото тяло“. Всяка група имаше за задача да представи орган от човешкото тяло.

На следващо занятие гледахме научно-популярния филм „Чудото на човешкия живот“.  Филмът провокира участниците в клуба към разговор за приликите и  за разликите у хората. Занятие за  различните хора и за близнаците проведе участник в клуба – Мелиса.

Естествено дойде темата за следващото занятие на клуба: Да влезем в обувките на хората, които не виждат, не чуват, не могат да говорят. Разговаряхме с жестове; играхме игра с отгадаване на заглавия на книги с показване на действията; ходихме и рисувахме без да виждаме (със завързани  очи). Следващото занятие обявихме за киноследобед – гледахме филма „Чудо“.

С голям интерес четохме книгата „Истории за лека нощ на момичета бунтарки“. Разговаряхме за постиженията на велики жени в областта на литературата, изкуството, науката, политиката и др. Гледахме откъс от балета „Жизел“ с участието на Алисия Алонсо (балерина, включена в книгата) и анимационния филм „Храбро сърце“.“, разказва Антоанета Йорданова.

С нейна помощ децата се учат да представят книги и да пишат ревюта. Участниците в клуба изработват предмети и се включват в  Коледния благотворителен базар на училището в помощ на две деца с рядко заболяване. Участват онлайн в церемонията по откриване на линиите за гласуване на награда „Бисерче вълшебно“ 2019, заедно с още читателски клубове от страната. Представят книгите, включени в награда  „Бисерче вълшебно“, на своите съученици.

Гости на Читателският клуб провежда срещи и с писателите Мария Донева, Никола Райков и Диана Петрова. С писателя Никола Райков разговарят за книгите-игри, а с Диана Петрова съчиняват приказка.

Ето какво споделя Антоанета Йорданова за ефекта от клуба:

„Участниците в клуба в началото бяха 12, но след няколко занятия бързо се увеличиха и вече са 30.  Когато научиха, че ще има читателски клуб в училищната библиотека, децата решиха, че два часа само ще се чете, затова в началото се записаха само най-запалените читатели.

След няколко занятия участниците в клуба бяха разказали на съучениците си какви „яки“ неща се случват в библиотеката – как четем и свободно разговаряме за нещата, които ни вълнуват; за занятията в компютърния кабинет; за фотосесията с любимата книга за календара на клуба за 2019 г. и др.

Децата се зарадваха, когато разбраха, че има и други читателски клубове като нашия. С голямо удоволствие направиха коледните картички за децата от читателски клуб „Звездни читатели“ към училищната библиотека на ОУ „Проф. Марин Дринов“, Панагюрище с цитати от книгите „Нъцки“ на Виктор Самуилов и „Лупо и Тумба“ на Петя Кокудева.

Работата в читателския клуб направи участниците по-уверени в себе си. За няколко месеца децата придобиха самочувствие и опит да четат пред публика и изненадаха класните си ръководители с начина и увереността, с която представяха книгите от „Бисерче вълшебно“ на своите съученици, а четивата не им бяха познати до този момент и не бяха репетирани.

Децата се чувстват обединени в общност на четящите хора в училището. Препоръчват си книги, говорят за книгите, които четат в момента. Извън клубната дейност всяко междучасие са в училищната библиотека, за да предлагат книги на първокласниците.

Участието в читателския клуб повиши четивната техника на деца, които преди това трудно се справяха с четенето. Това промени не само тях, но и отношението на другите към тях. За да посещава читателския клуб, родителите на дете от клуба промениха работния си график за деня.

Всъщност най-вълнуващи са коментарите на самите деца:

„Разумът казва, че имаме още домашни за писане, а сърцето „клуб, клуб.“ – Андреана, 10 г.:

„Най-хубавата част от седмицата е когато сме на клуб“ – Илкай, 10 г.

Проектът Читателски клубове „Бисерче вълшебно“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Обществения Борд на Telus International Europe.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.