„Книгоходец“ достигна целта си за по-малко от 2 седмици

Две седмици след обявяване на новата инициатива „Книгоходец“, съпътстваща Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2020, книгоходците вече обиколиха 2 пъти земното кълбо. Така първоначалната цел на екипа на фондация „Детски книги“ с четене книгоходците да обиколят Земята веднъж, изненадващо бе постигната и задмината с повече от една обиколка още при първото отчитане на 16 февруари.

Прочетените от децата страници от номинирани книги са 81 702, които се равняват на 81 702 книгометри. До момента регистрациите за участие са близо 100, а книгоходците от цялата страна са над 1 700.

Поради отличния резултат, предизвикателството пред активните бисерчета се променя на 5 обиколки на екватора. Ако сте учител, библиотекар или специалист, работещ с деца, можете да се присъедините към пътешествието като регистрирате клас/отбор и подавате отчет за прочетените от децата страници всяка седмица.

Награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ се връчва от 2013 г. и е първата българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Гласуването ще продължи до 4 април 2020 г. на сайта на наградата, а победителите ще бъдат обявени на 22 април 2020 г.

Съпътстващата наградата инициатива „Книгоходец“ предизвиква децата да четат номинираните за текущото издание книги и да отчитат изминатите от тях книгометри (1 прочетена страница = 1 книгометър). Целта им е да обиколят земното кълбо 5 пъти, изминавайки 200 375 книгометра.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.