Ханс Кристиан Андерсен – кръстник на Международния ден на детските книги

Вероятно няма някой, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал с името или с приказките на големия разказвач Ханс Кристиан Андерсен. Неговите герои са разплаквали, вълнували и насърчавали поколения деца да растат смели, да мечтаят и да търсят истината.

Знаете ли кой е Ханс Кристиан Андерсен?

Той е един от най-известните разказвачи, автор на множество пиеси, романи и пътеписи, но познат най-вече със своите приказки, преведени на 146 езика.

Андерсен е роден в бедно семейство на 02. април 1805 г. в Одензе, Дания и е единствено дете. Въведен е в света на книгите от баща си, който чете на малкия Ханс „Приказки от 1001 нощ“. Поради бедността, авторът получава много оскъдно образование. На 14-годишна възраст младежът отива в Копенхаген с надеждата, че ще успее да стане актьор. Заради отличното си сопрано е приет в Кралския датски театър, но след мутация в гласа, Андерсен се насочва към писането.

Директорът на Кралския датски театър изпитва симпатия към младия Андерсен и убеждава крал Фредерик VI. да заплати част от образованието на младежа. Първата му книга с приказки се появява на бял свят през 1835 г., а децата са влюбени в произведенията му. Някои от най-прочутите истории са за Палечка, малката кибритопродавачка и грозното патенце.

Ханс Кристиан Андерсен никога не се жени, но милиони деца обичат него и приказките му.

През 1867 г. авторът получава ключовете на град Одензе, а на 4. август 1875 г. умира.

Чрез своите безсмъртни произведения Андерсен повлиява значително на детско-юношеската литература. През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява на негово име наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ за значителен принос в развитието на жанра, а 2. април – рожденият ден на автора, е признат за Международен ден на детската книга.

Какво още не знаем за Андерсен?

1. През 2012 г. е открита първата приказка на великия приказник – „Лоената свещичка“. Намират я случайно на дъното на кутия в Датския архив.

2. Приказките на Андерсен първоначално не били популярни и са необходими около десет години, за да започнат да се харесват и купуват от родителите и децата. 

3. Ако посетите Копенхаген, на пристанището ще ви посрещне бронзова скулптура на Малката русалка – една от най-известните героини на Андерсен.

4. Андерсен не е смятан за красив и се предполага, че в приказката „Грозното патенце“ авторът въплъщава личните си преживявания.

5. Въпреки, че Ханс и Кристиан са типични датски имена, комбинацията на две имена не е обичайна за страната. Андерсен обаче е различен още от раждането си, защото страда от дислексия и въпреки, че се научава да чете, никога не се научава да казва думите правилно буква по буква, а ръкописите му са изпъстрени с грешки.

6. В родния му град Одензе има точно два музея, посветени на автора: H.C. Andersen Hus и H.C. Andersens Barndomshjem.

7. Андерсен обичал да бъде фотографиран и за времето си има над 200 фотографии. Проблемът е, че авторът бил много суетен и държал да изглежда добре на снимките, а като се има предвид височината му и огромният му нос, задачата пред фотографите е била истинско предизвикателство.

8. Андерсен написва над 180 произведения и по-малко известните са също толкова добри, колкото и най-популярните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.