Гласуването за любима книга започна с близо 80 гласа

Официален старт на гласуването в шестото издание на Наградата „Бисерче вълшебно“ бе даден на 20 февруари в Столична библиотека.

Специални гости на събитието бяха второкласници от столичното 6. ОУ „Граф Н.П. Игнатиев“, към които директорът на библиотеката г-жа Цинзова се обърна с призив да се възползват от богатия фонд на детския отдел и да бъдат читатели с мнение, като гласуват за любимата си книга от номинираните заглавия.

На старта на кампанията присъства и двукратната носителка на статуетка „Бисерче вълшебно“ Радостина Николова, която призова децата да гласуват, защото за писателите е важно да знаят дали са намерили пътя към детското съзнание и сърце. Сред гостите бяха и писателките Цвета Белчева и Симеонка Илиева (Мони).

Освен дългогодишните партньори на инициативата, сред присъстващите бе и Борис Самаринов – читалищен секретар на НЧ „Неофит Бозвели – 1928“, София, който се е заел с нелеката задача да чете номинираните заглавия от категория „Откриватели“ пред децата от три детски градини в район Подуяне.

Чрез онлайн връзка в събитието се включиха и ученици от Попово. Те вече имат идеи за поредното си участие в третата съпътстваща кампания „Активните бисерчета“, чиято цел е да провокира децата от 8 до 18 години да станата посланици на наградата сред своите връстници и приятели като ги убедят да четат и гласуват.

За двата часа след откриване на линиите за гласуване бяха получени близо 80 гласа, като първият член на почетното жури е от Силистра. Факт са и първите 3 колективни форми за гласуване – първата пристигна от Хасково.

Гласуването за най-добра детска книга на 2017 година ще продължи до 15 април 2018 г. Децата между 5 и 16 години могат да гласуват в една от четирите възрастови категории и в категорията за нехудожествени книги „Нещотърсачи“.

Наградата “Бисерче вълшебно” 2018 се осъществява от фондация “Детски книги” по проект, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата.

Реализира се в партньорство с Асоциация “Българска книга”, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Читалище.то, читАлнЯта, Заедно в час. С медийното партньорство на “Аз чета”, Детски дневник, Дарик радио, НПО Портал, Данибон, Радио Family, ArtLive. Комуникационен партньор на “Бисерче вълшебно” 2018 г. е дигитална агенция BookMark.

One thought on “Гласуването за любима книга започна с близо 80 гласа

  1. Pingback: РБ „Априлов-Палаузов” подкрепя националната инициатива „Бисерче вълшебно”. | novinata.bg

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.