Двата панела на журито ще избират от 166 книги, номинирани в Награда „Бисерче вълшебно“ 2023

52 издателства и самопубликуващи се автори излъчиха своите най-добри художествени и нехудожествени заглавия за 2022 г. 166 книги са включени в дългия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023. За да подпомогнат децата да направят своя избор по-лесно, за пръв път в 11-ото издание организаторите въвеждат жури, което да състави кратък списък със 75 заглавия.

Журито е разделено в два панела – възрастни експерти (литературоведи, специалисти по илюстрация, учители, библиотекари и др.) и деца от читателските клубове „Бисерче вълшебно“. Всички те избират по 10 заглавия във всяка категория с художествени издания и по 25 книги от категория „Нещотърсачи“. Сборът от оценките на двата панела ще определи книгите, които ще бъдат включени в краткия списък и подложени на гласуване през 2023 г.

Сред номинираните книги има цели 61 от български писатели или колективи. Най-много художествени заглавия има в категория „Изследователи“ (31 книги, 19 от тях – български), а в категория „Нещотърсачи“ изданията са 37.

Новост в 11-ото издание е въвеждането на категория „Буболечета“ за децата от 3 до 5 години. Тази категория замества вота на бъдещите читатели с мнение, като от 2023 г. изборът на най-малките ще определя победителите в категорията.

Краткият списък ще бъде обявен на 15 февруари 2023 г., когато ще бъдат отворени и линиите за гласуване. 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.