Заглавията победители в „Бисерче вълшебно“ 2015 в Нощ на литературата

Нощ на литературата 2015 - читателско гнездо "Бисерче вълшебно"Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, „Бисерче вълшебно“ стана част от европейския проект „Нощ на литературата“ на 13 май 2015 година със собствено читателско гнездо в арт-магазин „Импресия“ (ул. „Кракра“ 26, София). Точно в 18:00 часа актрисата и радиоводеща Богдана Трифонова започна първото четене на откъси от трите книги победители в последното издание на наградата.

Присъстващите деца и възрастни първо се спуснаха в заешката дупка с любопитната Алиса, която ту растеше, ту се смаляваше. После се озоваха на борда на пиратския кораб „Морски вълк“ и заедно с тайния пират Сам Силвър се изправиха очи в пипало със страховито морско чудовище. Накрая слушателите се оказаха въвлечени във водовъртежа на тийн вълненията с помощта на „Сняг вали“. Малките читатели бяха истински заинтригувани от прочетените откъси и често молеха Богдана да продължи да чете по-нататък.

Интересът към единственото читателско гнездо за детско-юношеска литература, включено в проекта, бе голям, а желаещите да го посетят бяха от всякакви възрасти. Четенията продължиха на всеки половин час до 21 часа, а събралите печати от поне 5 читателски гнезда се включиха в томбола с книжни награди.

 

В Нощта на литературата на всеки половин час известни личности четат откъси от преведени на български чуждестранни автори. Това се случва в т.нар. „читателски гнезда“, като във всяко гнездо се чете един и същи откъс в рамките на 15 минути, а след това има 15-минутна пауза, в която слушателите да се придвижат към следващото. В София всеки слушател можеше да получи специална брошура, в която да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21.30 ч. всички, получили поне пет печата, участваха в томбола с книжни награди. Освен в София, Нощта на литературата се случи в десетки европейски градове, а в България се включиха още Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.