Често задавани въпроси

Въпрос???В тази секция ще публикуваме най-често задаваните въпроси както от децата, така и от възрастните, свързани с наградата „Бисерче вълшебно“.

Прегледайте списъка и вижте дали някои от темите не вълнуват и вас.

Ако не откриете въпроса, който бихте искали да зададете, непременно ни пишете на и-мейл info@biserche.com.

1. Какви са целите на наградата „Бисерче вълшебно“?

Целите на наградата „Бисерче вълшебно“ са да срещне българските деца с книгите, като ги насърчи да четат и да изразят своето мнение чрез гласуване за онова четиво, което ги е впечатлило най-много.

2. Защо номинираните заглавия са само нови, издадени през предходната на гласуването календарна година?

Първо, защото смятаме, че ако се гласува за любима детска книга, без да се уточни период, децата ще подкрепят първата книжка, която им е била прочетена или която са прочели сами, а това ги лишава от възможността да откриват и нови заглавия, които да подкрепят всяка година. 

Второ, книгите, които излизат непрекъснато не само в света, но и в България, заслужават внимание, защото са съобразени с възгледите, нуждите и интересите на съвременните деца. Съвременната модерна литература следва световните тенденции в интересите на децата. Авторите, илюстраторите и издателите се съобразяват тъкмо с тези интереси, за да предложат на децата книги, способни да спечелят интереса им и да ги привлекат активно към четенето. Ние смятаме, че трудът на съвременните автори и илюстратори заслужава същото уважение, на каквото се радват и по-старите автори.

Трето,  макар класическите произведения, с които са отгледани и възпитани нашите родители, баби и дядовци, да предлагат чудесен извор на знания и поуки, качествата на съвременната литература не бива да бъдат пренебрегвани.

3. Защо в списъка с номинирани заглавия не откривам книгите, които учим в училище?

Задължителната учебна литература се изучава в часовете по български език и всеки ученик би трябвало да се е запознал с произведенията, включени в учебната програма. Както знаем, в края на учебната година всеки ученик получава и списък с книги, които ще са му необходими за уроците в следващия учебен клас.

За да насърчим децата да четат по-активно, ние не само се стремим да им предложим нови, по-близки до техните интереси четива, но и желаем да елиминираме елемента „задължителност“, който често отблъсква младите читатели от книгите. Затова заглавията, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“, са художествена литература, която не присъства в учебните програми.

4. Защо не откривам в списъка заглавията на книги, издадени преди няколко години?

Както споменахме по-горе, нашите цели са да провокираме децата да четат активно, което значи да четат постоянно. Наградата „Бисерче вълшебно“ е ежегодна награда за най-добра детска книга и затова във всяко поредно издание можете да откриете книгите, издадени през предходната на гласуването календарна година. Книгите, издадени по-рано, също са страхотни, но целите ни са да се гласува всяка година за някоя нова книга, а не за любима детска книга по принцип.

5. Защо не откривам в списъците с номинирани заглавия моята любима книжка, която е издадена през предходната на гласуването година?

Книгите в наградата „Бисерче вълшебно“ се номинират от самите издатели. Ние каним всички да се включат, спазвайки критериите за година на издаване, вид литература (художествено произведение) и неприсъствие в учебните програми. Дали обаче издателите ще решат да се включат и кои свои книги ще номинират, зависи единствено от тях.

Съзнаваме, че за някои деца липсата на тяхната любима книжка сред номинираните заглавия представлява огромно разочарование, но вярваме, че ако все пак читателите решат да посегнат към друго четиво от нашите списъци, ще открият нови вселени, нови интересни приключения и дори своята нова най-най-любима книга!

6. Защо в наградата „Бисерче вълшебно“ няма включени списания, енциклопедии и книги, свързани с науката?

Защото целите на наградата „Бисерче вълшебно“ са да мотивират децата да мечтаят и да развиват въображението си чрез книгите. По-специализираната литература като енциклопедиите например, говори с факти и цифри. Тя е много полезна и дава огромен обем от информация, необходим на логическото, аналитично мислене, но се различава от нашите цели да развиваме въображението чрез четене на художествени произведения.

7. Трябва ли да прочета някоя от книгите, за да гласувам за нея?

Искрено се надяваме, че всеки читател, който гласува в наградата „Бисерче вълшебно“, ще прочете поне една от книгите. Ние смятаме, че няма как да определиш кое е най-доброто, ако не си се запознал с него. Затова приканваме участниците да четат, да споделят впечатленията си и да подкрепят онази книга, която им е направила най-силно впечатление.

8. Защо книгите са разделени в две възрастови категории: „Млади читатели“ (6-10 г.) и „Запалени читатели“ (11-15 г.)?

За улеснение и на децата, и на възрастните. За децата е по-лесно да се ориентират кои заглавия са подходящи за тях, докато разглеждат книжките в своята възрастова група. Възрастните пък, от своя страна, често не четат детски книги и за тях също е улеснение да знаят кои заглавия могат да предложат на децата си.

9. Кой определя коя книга в коя от двете възрастови категории да попадне?

При номинация на произведения за наградата „Бисерче вълшебно“, българските издатели определят коя тяхна книга в коя категория трябва да попадне. Вярваме, че издателите са хората, които най-добре познават своите продукти и затова оставяме на тях възможността да определят кое произведение за каква възраст е подходящо.

10. Аз съм на възраст между 6 и 10 години, но книгите за моята възраст не са ми интересни, защото съм запален читател. Произведенията, които искам да прочета, са в категорията за по-големите . Трябва ли задължително да гласувам за книга от категория „Млади читатели“?

Не, ако си на възраст от 6 до 10 години, но си активен читател, вероятно вече четеш книги за по-напреднали. Затова можеш да избереш книга и от категория „Запалени читатели“ и да подкрепиш нея, ако желаеш. Имаш правото да подкрепиш само едно произведение, независимо от коя от двете възрастови категории.

11. Аз съм на възраст между 6 и 10 години и съм запален читател. Харесвам книги както от категория „Млади читатели“, така и от категория „Запалени читатели“. Мога ли да гласувам за книга във всяка от двете групи?

Не, не можеш. Имаш правото да избереш заглавие от целия списък с книги, номинирани и в двете категории, но трябва да определиш само една книга, която те прави истински читател, която те вдъхновява най-много и която искаш да грабне статуетка „Най-добра детска книга, избрана от самите деца“.

12. Аз съм на възраст от 11 до 15 години включително и искам да гласувам за книга от категорията за по-младите читатели. Може ли?

Не. Смятаме, че девойките и младежите на възраст между 11 и 15 години би трябвало да имат изградени читателски навици или най-малкото би трябвало да се обръщат към книги, които са по-интересни и подходящи за тяхната възраст.

13. Аз не попадам във възрастовата категория на наградата „Бисерче вълшебно“. Мога ли да гласувам?

За съжаление, отговорът е „не“.  Целите на наградата „Бисерче вълшебно“ са да насърчи децата да четат и затова е насочена към онези, които вече могат да четат сами.

Поздравяваме малчуганите, които са на възраст под 6 години и могат да четат. Ако желаят, могат да ни пишат на и-мейл  info@biserche.com, за да ни разкажат повече за своите любими книжки и за читателските си навици.

Радваме се и на интереса на по-големите читатели, които също дават гласа си за своите любими четива, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“. Съгласно регламента, техните гласове няма да бъдат зачетени, но благодарим за отзивите за номинираните заглавия.

14. Вкъщи нямам на разположение компютър. Мога ли да гласувам в училище, в библиотеката или на компютъра на приятел?

Да. Ние не ограничаваме гласуването по IP адрес. Няма проблем приятелчета, съученици или братя и сестри да гласуват от един-единствен компютър, стига данните на всеки участник да са попълнени коректно.

15. Аз нямам собствен и-мейл. Може ли да гласувам от мейла на мама/татко/учителката/местната библиотека?

Да. Това също е позволено, стига останалите данни да са попълнени коректно за всеки участник.