Черният призрак

Черният призрак

Книгата е събрала 30 гласа в категория “Майстори”.

Заглавие: “Черният призрак”

Автор: Майкъл Морпурго

Илюстратор: Майкъл Форман

Преводач: Екатерина Митренцева

Издателство: “ФЮТ”

Кратка анотация за книгата: Антонио живее с родителите си във ферма за бойни бикове за корида. Щастливият му живот се разпада в мига, в който разбира, че съдбата на неговото любимо теленце Пако е един ден да излезе на арената и да бъде убито там. Какво да направи, за да спаси приятеля си? Антонио има дързък план, но ще му е нужна цялата смелост на света, за да го осъществи…

Кратка информация за автора: Майкъл Морпурго е роден през 1943 година в Англия. Написал е над 100 книги за деца. Пет от тях са екранизирани. Последният филм, направен по негова книга, е „Боен кон” с режисьор Стивън Спилбърг. Майкъл Морпурго е единственият британски писател, който три пъти е носител на наградата „Ред хаус”*, която се определя чрез гласуване от самите деца. Освен това той е носител и на множество британски и международни награди за детска литература.

Освен детски книги, Майкъл Морпурго пише пиеси и либрета за опери. През 1976 година, заедно със съпругата си създава първата ферма за деца от градовете, където те могат да идват за няколко седмици, да се грижат за животните и да живеят като на село, близо до природата. Повече от 90 хиляди деца са посетили трите ферми от основаването им досега. През 1999 г. за тази си дейност той е удостоен с награда за принос за грижата за децата.

* Наградата „Ред хаус” е учредена през 1980 г. Номинациите за книгите и авторите се правят от деца и всяко дете има възможността да участва в гласуването за избор на победител. Книгата с най-много гласове става носител на наградата „Ред Хаус”. Това е най-авторитетната награда за детска литература във Великобритания и е барометър за това, какво харесват да четат децата.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 
Каспар, котешкият принц Сянка Слон в градината Пеперуденият лъв Супер! Боен кон

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.