Черният призрак

Черният призрак

Книгата е събрала 30 гласа в категория „Майстори“.

Заглавие: „Черният призрак“

Автор: Майкъл Морпурго

Илюстратор: Майкъл Форман

Преводач: Екатерина Митренцева

Издателство: „ФЮТ“

Кратка анотация за книгата: Антонио живее с родителите си във ферма за бойни бикове за корида. Щастливият му живот се разпада в мига, в който разбира, че съдбата на неговото любимо теленце Пако е един ден да излезе на арената и да бъде убито там. Какво да направи, за да спаси приятеля си? Антонио има дързък план, но ще му е нужна цялата смелост на света, за да го осъществи…

Кратка информация за автора: Майкъл Морпурго е роден през 1943 година в Англия. Написал е над 100 книги за деца. Пет от тях са екранизирани. Последният филм, направен по негова книга, е „Боен кон” с режисьор Стивън Спилбърг. Майкъл Морпурго е единственият британски писател, който три пъти е носител на наградата „Ред хаус”*, която се определя чрез гласуване от самите деца. Освен това той е носител и на множество британски и международни награди за детска литература.

Освен детски книги, Майкъл Морпурго пише пиеси и либрета за опери. През 1976 година, заедно със съпругата си създава първата ферма за деца от градовете, където те могат да идват за няколко седмици, да се грижат за животните и да живеят като на село, близо до природата. Повече от 90 хиляди деца са посетили трите ферми от основаването им досега. През 1999 г. за тази си дейност той е удостоен с награда за принос за грижата за децата.

* Наградата „Ред хаус” е учредена през 1980 г. Номинациите за книгите и авторите се правят от деца и всяко дете има възможността да участва в гласуването за избор на победител. Книгата с най-много гласове става носител на наградата „Ред Хаус”. Това е най-авторитетната награда за детска литература във Великобритания и е барометър за това, какво харесват да четат децата.

Още от книгата:

 

Други книги от този автор/поредица: 
Каспар, котешкият принц Сянка Слон в градината Пеперуденият лъв Супер! Боен кон

vote-01

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.