Вдън прогледния мрак

Корица: Вдън прогледния мрак
Част от Виктор Самуилов поредица:
Издания:мека корица

 

Някой да не се e страхувал, ама честно, от тъмното?
О, един такъв някой живееше в хралупата на улучената от мълния бука. И о-бо-жаваше тъмното! Не защото беше кой знае какъв куражлия, смелчага и юначага.
А защото Бухала, като всяка нощна птица, ненавиждаше светлината.
Или по-точно – недовиждаше в светлината.

Кратка информация за автора:

Виктор Самуилов е роден на 10 май 1946 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет  „Св. Климент Охридски” (1970). Работил е в младежки, литературни и сатирични издания (1970-1978) и като редактор в Студия за анимационни филми  „София” (от 1978). Той е един от основателите и редакторите на хумористичния седмичник  „Тримата глупаци” (излизал до 1999 г.).

Автор е на 19 книги за деца и възрастни, 7 от тях са получили национални отличия. Най-популярни сред тях са стихосбирките  „Моментално фото” (1972),  „Нощем тръгват снегорини” (1977),  „Конецът между нас и небесата" (1988),  „Страхът на спасения Ной” (2006); сатиричните книги  „Няма как” (1982),  „Ни Бог, ни дявол, ни муза” (1989); поетичните книги за деца  „Безсърдечен грамофон” (1982),  „Домашно море” (1983),  „Ей така” (1987),  „Между нас да си остане” (1989),  „Ние, мушмороците” (2004),  „Опако дете” (2005), „Чудовище вкъщи” (2009),  „През девет локви в десета” (2011),  „Зодия Хлапак” – книжка календар (2013),  „Не е честно” (2015), „Нъцки” (2018).

Съавтор на учебни помагала и читанки, съставител и редактор на двутомната антология “Български басни. Избрано” („Еквус арт” и „Образование и наука”, София, 1995).  Сценарист на анимационни филми и сатирични предавания, отличавани на международни и национални кинофестивали. Номиниран е за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен".

Кратка информация за илюстратора:

Невена Ангелова не обича нито сладолед, нито шоколад, но ябълките са заплашени от опустошение. Няма любим цвят. По-скоро търси интересните съчетания между цветовете. Родена е в Бургас, в семейство на писателка и дърворезбар.

Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Илюстрация и печатна графика“. Автор е на илюстрациите и оформлението на купища книги  за деца и възрастни – „Топлото човече“, „Чичо Чичопей“, „Молитвениче“.

Нейни колажи и икони са собственост на колекционери от България, Австрия, Чехия и Холандия. От десетина години Невена Ангелова е преподавател в Националната художествена академия.

Други книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.