Това на нищо не прилича

Корица: Това на нищо не прилича
Част от Виктор Самуилов поредица:
Издания:мека корица

 

"Стиховете за деца на Виктор Самуилов приютяват в себе си смях и тъга, житейска мъдрост и поуки, забавление и утеха – толкова разнообразни, колкото е и самият живот. Такива са стихотворенията и в най-новата му книга за деца „Това на нищо не прилича“ – забавни, поучителни, смешни, на места дори иронични.

Богато илюстрирана от великолепната художничка Невена Ангелова, книгата разказва за живота и приключенията на децата от големия град. Те играят футбол, возят се в трамвая или метрото, правят бели, трудят се, учат уроците си – винаги под строгия поглед на някой възрастен. Връзката между дете и родител, баба, дядо, по-голям брат или сестра е жива, обговорена, диалогична.

Ежедневието на децата е показано с огромно майсторство, проникнало до пъстрата и пакостлива душа на най-малките и до понякога смешните реакциите на възрастните. Подзаглавието на книгата е „Без препоръчителен родителски контрол“, което означава, че книгата е подходяща за всички деца – малки и вече пораснали. В „Това на нищо не прилича“ Виктор Самуилов добронамерено, мъдро и с любов обрисува пълнокръвно детския свят."

Станислава Станоева

 

Кратка информация за автора:

Виктор Самуилов е роден на 10 май 1946 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет  „Св. Климент Охридски” (1970). Работил е в младежки, литературни и сатирични издания (1970-1978) и като редактор в Студия за анимационни филми  „София” (от 1978). Той е един от основателите и редакторите на хумористичния седмичник  „Тримата глупаци” (излизал до 1999 г.).

Автор е на 19 книги за деца и възрастни, 7 от тях са получили национални отличия. Най-популярни сред тях са стихосбирките  „Моментално фото” (1972),  „Нощем тръгват снегорини” (1977),  „Конецът между нас и небесата" (1988),  „Страхът на спасения Ной” (2006); сатиричните книги  „Няма как” (1982),  „Ни Бог, ни дявол, ни муза” (1989); поетичните книги за деца  „Безсърдечен грамофон” (1982),  „Домашно море” (1983),  „Ей така” (1987),  „Между нас да си остане” (1989),  „Ние, мушмороците” (2004),  „Опако дете” (2005), „Чудовище вкъщи” (2009),  „През девет локви в десета” (2011),  „Зодия Хлапак” – книжка календар (2013),  „Не е честно” (2015), „Нъцки” (2018).

Съавтор на учебни помагала и читанки, съставител и редактор на двутомната антология “Български басни. Избрано” („Еквус арт” и „Образование и наука”, София, 1995).  Сценарист на анимационни филми и сатирични предавания, отличавани на международни и национални кинофестивали. Номиниран е за Мемориалната награда "Астрид Линдгрен".

Кратка информация за илюстратора:

Невена Ангелова не обича нито сладолед, нито шоколад, но ябълките са заплашени от опустошение. Няма любим цвят. По-скоро търси интересните съчетания между цветовете. Родена е в Бургас, в семейство на писателка и дърворезбар.

Завършва Националната художествена академия в София, специалност „Илюстрация и печатна графика“. Автор е на илюстрациите и оформлението на купища книги  за деца и възрастни – „Топлото човече“, „Чичо Чичопей“, „Молитвениче“.

Нейни колажи и икони са собственост на колекционери от България, Австрия, Чехия и Холандия. От десетина години Невена Ангелова е преподавател в Националната художествена академия.

Други книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.