Топлото човече

Корица: Топлото човече
Издания:мека корица
Страници: 68

„През зимата има най-много работа. Тогава хората са най-премръзнали. Някои въздишат, облакътени по прозорците. Други стискат очи и броят овце до зори. А трети дори не броят вече – само гледат в една точка на тавана. Тогава Топлото човече тръгва по адреси.

По прозорците, замъглени от въздишки, рисува сърчица. Сърчицето много помага! Веднага прави от тъжната въздишка щастлива. Топлото човече разпознава въздишките. Много е просто: тъжната въздишка е тежка, пада надолу и сякаш те дърпа след себе си. А щастливата е лека – лети нагоре и сякаш те дърпа след себе си!...“

"Може би онези, които ме познават от моите римувани приказки, ще бъдат разочаровани – тази книга не е забавна, нито мелодична. На моменти е хрипкава даже. В нея съм събрала преживяванията си с деца, свързани с техните болки. Да, децата имат болки. Децата страдат, гневят се, ненавиждат. И решението не е да ги пратим в другата стая. Нито да скрием истината от тях. Нито да им кажем, че сега са малки, ама като пораснат, ще разберат... Всеки сам открива своето решение. Моето е Топлото човече.

Благодарна съм на Невена Ангелова, която ми каза в началото „Ще рисувам с любов и отдаденост.“ И го направи. Надявам се, че двете заедно сътворихме книга, която прегръща – книга за упованието."

Мая Дългъчева

Кратка информация за автора: 

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 г. в Стара Загора. Завършила е ПУ "Паисий Хилендарски". Пише стихове и детски приказки, пиеси, песни. За деца е публикувала книгите "Слон и чадър" (1999), поредицата с приказки "Лудориите на Маги" (2003-2004), приказките "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди" и "Как се лекува лъвски страх без пердах" (2007), "Пъстри приказалки", "Коледните чудеса" (2008), "Приказки от Оная гора" (2012), "Разкажи ми в рими" (2015). По нейни текстове са създадени над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен.

Носител е на наградата "Златен век" на Министерство на културата (2006), Националната награда "Константин Константинов" в категория "Автор" (2009), Наградата на СБП за детска литература (2009).

Кратка информация за илюстратора: 

Невена Ангелова е родена в гр. Бургас на 19 септември 1974 година. Докато расте, в дома ѝ рафтовете с книги и албуми на художници изпълват цели стени. По естествен начин любовта ѝ към книгата и изобразителното изкуство се съчетават и тя завършва Национална художествена академия „Николай Павлович”, специалност „Книга и печатна графика”. От 10 години Невена преподава рисуване в същата академия.

Рисува картини, някои от които е излагала в самостоятелни и съвместни изложби в София, Бургас, Варна, Яуре (Холандия), Женева (Швейцария) и др. Автор е на илюстрациите и оформлението на десетки печатни издания за деца и възрастни – „Топлото човече” на Мая Дългъчева, „Чичо Чичопей” на Янаки Петров, „Молитвениче” на Стоянка Грудова, „Сякаш” и „Съкровището” на Пейо Пантелеев и др.

Казва, че често сменя предпочитанията си за цветовете и няма любим цвят, а по-скоро търси интересни цветови съчетания. И все пак, харесва много цвета, а и думата "амарант". Не обича нито сладолед, нито шоколад, но ако се борите за титла "Ябълкоунищожител", ще срещнете сериозна конкуренция в лицето на Невена.

Откъс:

Други книги от Мая Дългъчева:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.