Точица тръгва на училище

Корица: Точица тръгва на училище
Част от Приключенията на принцеса Точица поредица:
  • Точица тръгва на училище
Издания:твърда корица (английски)
Страници: 74

„Точица тръгва на училище“ е естествено и чакано продължение на „Приключенията на принцеса Точица“.

Втората част от поредицата има за цел да разчупи стереотипите за образованието и да влюби децата в училището, променяйки нагласата и отношението им към него. Защото училището може и трябва да бъде забавно и не трябва да бъде приемано като училище-мъчилище.

Училището на Точица е привърженик на всякакви нетрадиционни методи на преподаване, които будят любопитството, развиват въображението и провокират мисленето на учениците,  като открива и развива заложбите им и успоредно с това им помага да получат практически уроци за живота (който не се живее на теория), учейки ги на самостоятелност, отговорност и толерантност.

Всяко дете обича шоколад, а той има толкова интересна история, която има на какво да ги научи. И защо децата ни да учат къде и колко жито, круши и желязна руда се добиват, а да не знаят нищичко за най-любимото им лакомство и да мислят, че идва от магазина?

Историята е изградена върху редица комични ситуации, вплетени във вълнуващи за учениците теми и всичко това поднесено с лекота на фона на дискретно подадено образователно съдържание. Откъде идва шоколадът и защо го обичаме толкова много, какъв ще бъда след 20-30 години и какъв ще е светът тогава, как се е случил Големия взрив, как се е появила нашата галактика, защо не усещаме скоростта, с която се движи Земята, любопитни и малко известни факти за Българи и Германия са само малка част от темите, върху които героите разсъждават. Елемент на хумор и изненада внасят новите приятели на Точица – Ерика и Тото, стария ѝ приятел и съветник – мъдрият дух Бофър, както и неочаквано появяващите се таласъми помощници, които съпътстват главната героиня във всяко приключение и поставят редица предизвикателства пред малките читатели.

Книгата е различна със своята интерактивност. Освен забавни ситуации сюжетът предлага и възможности за рисуване, решаване на задачи (не математически 🙂 и справяне с предизвикателства. Подходящ подарък за деца на възраст 6-11 години.

В Точица живее по малко от Пипи, Роня и Дора Изследователката, но със сигурност всяко  дете може да открие нещо от себе си в нея. Точица е събирателен образ на всички нас като малки, дъщерите ни днес и техните внучки утре.

Кратка информация за автора/илюстратора:

Ралица Найденова е майка на две принцеси нинджи, филолог по образование и дизайнер по професия, като тук дава всичко от себе си, за да създаде детска книга, изцяло вдъхновена от личния ѝ опит като родител.

Още книги от тази поредица:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.