Прегръдки от Африка

Корица: Прегръдки от Африка
Издания:твърда корица (английски)
Страници: 36

 

Когато пишех тези приказки, непрестанно мислех за важните послания, които искам да предам като родител на децата си по възможно най-приятния за тях начин. Реших да споделя приказките и с вашите деца. Надявам се историите да ги направят по-подготвени за житейски ситуации, с които неминуемо ще се сблъскват като преки участници или като наблюдатели.

Приказката за щраусчето Бети носи посланието децата да се приемат такива, каквито са, като насочват вниманието си към всички хубави черти, които притежават. Тази за крокодила Преструвчо ще ги научи да не се доверяват на всеки и да бъдат предпазливи. Слончето Сивчо ще им покаже как да бъдеш добър не означава да позволяваш на другите да злоупотребяват с добрината ти. Конят Пръх и камилата Сафи ще им покажат добре ли е да си високомерен и колко важно е отношението към другия. Жирафчето Рижко ще ги научи да не обръщат внимание на подигравки, както и на това, че истинските приятели винаги ще те подкрепят в труден момент.

Надявам се книжката да провокира разговори и изграждане на още по-силна връзка и близост в отношенията дете-родител. Подавам ви ръка това да се случи, поднасяйки темите в книжката с обич и грижа към децата. Поемете протегнатата ръка и разгърнете книжката. Приятно четене!

Никоела Иванова

Кратка информация за автора:

Словото е моята сила. Сигурно имам и някакви лични заложби, но какво биха били те, ако нямаше кой да ги моделира и да превърне литературата в истинско удоволствие за мен.

Имах най-добрия начален учител - Емилия Йончева - жената, която ми даде грамотността, а с това разби всяка преграда пред мен и "разчисти пътя" за развитието ми. Тя ме запозна с красотата и богатството на езика и ги превърна в мой съюзник във всяка битка.

По-късно в 1 АЕГ мой учител беше Евелина Средкова - човекът, който ми даде криле и превърна литературата в сцена за изява. Научи ме да искам повече, да мога повече, а когато си оценен от най-взискателния, тази оценка тежи на мястото си и оформя характери.

Най-важното обаче - усещането да знам, че винаги мога да изразя мислите си и те да бъдат чути, това ми дадоха моите родителите. Те ме направиха свободен човек, от когото не се очаква да мълчи, а да облича мисли в думи и да действа.

Писането на детски приказки за мен е най-голямото удоволствие, в което се впуснах след раждането на първото ми детенце - дъщеря ми. Породи се от желанието ми да й чета нещо смислено, което е с ясно изразени послания. По това време нямах късмета да попадам често на такива книги и това наложи аз да ги съчинявам.

Да ви призная, писането на приказки за деца е много благодарна работа. Изплуват само съществените теми, всичко маловажно от съзнанието ми изчезва. Обичам да гледам през необременените детски очи и с всяка следваща приказка отново да приемам предизвикателството да повдигна важна тема по лек за възприемане начин.

Бих се радвала, ако приказките ми носят на децата усещането, че могат да се справят във всяка ситуация. За да внуша това, ми е нужно само словото.

С обич!

Никоела Иванова

Кратка информация за илюстратора:

Калина Тодорова работи предимно като портретист. ПРЕГРЪДКИ ОТ АФРИКА е нейния дебют като илюстратор на детски книги. В свободното си време обича да пътува сред природата, а любимите ѝ книги са много, обожава класиката.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.