Новата планета

Корица: Новата планета
Издания:мека корица

 

Дан е израснал в технически напреднала и напълно изолирана цивилизация, която нарича себе си Новата планета. Това общество е разделено на избрани и отхвърлени.

Избраният и привилегирован Дан обича тримата си отхвърлени полубратя и няма представа, че те го мразят. В резултат на подлостта им един ден той се озовава върху купчина трупове вън от Новата планета. Започва борбата му за оцеляване в изостаналия свят отвъд Стената. Налага му се да преосмисли всичко, в което е вярвал досега. Трябва да поеме отговорност и за живота на другите. Ще приеме ли необикновената си съдба? Ще прости ли на братята си?

В съвършеното общество, създадено от Вили Гейтс (най-богатия и влиятелен човек на Земята), са отнети свободи, а виртуалното се е превърнало в капан. Героите търсят пукнатини в стена от бездушие, преборват изкуствения интелект, който ги управлява, и възмъжават, за да победи в крайна сметка любовта.

Сравняван с „Игрите на глада“, този епичен роман е написан с изключително литературно майсторство. Задава и важни въпроси. Отговорите обаче са неприятни. Защото цивилизацията ни странно следва хода на предсказаното от Мартин Вопенка… поне докато не прогледнем и ние отвъд Стената.

Чипиране на хора, ограничителни мерки, лъжа, дезинформация и манипулация, онлайн образование, отнемане на свободи, невъзможност на хората да се обединят около общи ценности, заговор на шепа избрани, решили по драстичен начин да разрешат ситуацията с енергийната криза и голямата популация на населението… Тази книга (публикувана за пръв път през 2015 г.) предсказа бъдещето, в което вече живеем.

Кратка информация за автора:

Мартин Вопенка е автор на романи за млади читатели и възрастни, които са награждавани и филмирани. Самият той е председател на Сдружението на книготърговците и книгоиздателите в Чехия. Пише „Новата планета” между 2014-а и 2016 г. По страниците предсказва много от характеристиките на ковид-епохата. Активен спортист, той се занимава с триатлон, ски бягане и маратон. Последното му пътешествие беше до шаманите на Еквадор. Провежда и мистична обиколка на нашата Стара планина.

Още книги от автора:

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.