Нявгабъде

Корица: Нявгабъде
Издания:твърда корица
Страници: 44

Книгата „НЯВГАБЪДЕ“ е прекрасна приказка, с която Бредбъри ни напомня, че мечтите са не само за децата, но и за всеки, който има куража да полети.

Сънували ли сте мечтите си? Пазите ли спомените за тях, за да ги превърнете в реалност, когато сте будни? Умеете ли да летите?

Изостанал от кервана на баща си в студената пустинна нощ, 11-годишният Ахмед събужда със сълзите си бога на бляновете и забравените имена.

Неочакваното запознанство слага начало на невероятно пътуване във времето и пространството, а между отминалите светове и бъдещите възможности малкото момче разгръща страниците на приказка с важни уроци.

Научава, че трябва да излезе от следите на отминалите стъпки и да проправи своя собствена пътека. Разбира, че живеейки за собственото си бъдеще, ще осмисли настоящето си. И ще постигне съкровените си мечти.

Кратка информация за автора:

Рей Дъглас Бредбъри е роден на 22 август 1920 г. в Уокигън, Илинойс, САЩ. Майка му е шведска имигрантка. Баща му работел като кабелен работник за електроснабдяването и телефонните компании. Дядо му и прадядо му по бащина линия били издатели на вестници. Още от малък той чете и пише, и прекарва много време в библиотеката „Карнеги“ в Уокигън. Когато Рей е на тринадесет години, семейството му се установява в Лос Анджелис.

Бредбъри завършва гимназия през 1938 г., но решава да не постъпва в колеж. Вместо това, започва да продава вестници. Продължава да се самообразова в местната библиотека и, повлиян от научно-фантастични герои като Флаш Гордън и Бък Роджърс, започва да публикува научно-фантастични разкази във фензини през 1938 г.

За пръв път му плащат за разказ в списанието Super Science Stories през 1941 г. Към края на 1942 г. той започва да се занимава само с писане. Първата му книга, сборникът разкази „Мрачният карнавал“, е публикувана през 1947 г.

Бредбъри се жени за Маргарита Маклайър през 1947 г. Имат четири дъщери. Писателят умира на 91-годишна възраст, на 5 юни 2012 г.

Кратка информация за илюстратора:

Мира Мирославова e визуален артист на свободна практика и художник на илюстрациите в „НЯВГАБЪДЕ“ на Рей Бредбъри. Друга книга, от която читателите познават творчеството ѝ, е „Принцесешки истории и други необикновени случки“ (изд. „Рибка“, 2018 г.).

Мира работи професионално в сферата на илюстрацията, a стилът ѝ е вдъхновен от класическите приказки, магическите истории и дълбоките гори. Започва да чете от малка и най-ранните ѝ спомени са за това как създава свои светове с молив в ръка.
Живее и твори в София, България, но обожава да пътува. Завършила е английска литература и дизайн на текстил в Manchester Academy, Англия, където всъщност преоткрива илюстрацията като средство за изразяване на идеи.

Кратка информация за преводача:

Десислава Сивилова има десет години опит като преводач от английски на български език. Един от най-новите ѝ проекти е книгата „НЯВГАБЪДЕ“ на Рей Бредбъри.

Десислава превежда филми, сериали и телевизионни предавания за дублаж към „Доли медия студио“, както и художествена литература и популярна психология. Била е сътрудник на издателствата „ИнфоДАР“, „Артлайн Студиос“, „AMG Books“ и „БГкнига“. Има особена слабост към превода на фентъзи и фантастика. През последните години се занимава и с превод на художествена литература от български на английски език към фондация „Човешката библиотека“, с цел популяризиране на българската литература в чужбина.

Откъс:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=a9RtWb6DPcQ]

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.