Невероятното лекарство на Джордж

Корица: Невероятното лекарство на Джордж

Цвърчаща, димяща, бълбукаща отвара…

Бабите на повечето деца са мили и всеотдайни дами. Но не и бабата на Джордж. Тя по цял ден се оплаква, мърмори, цупи, мрънка и роптае за това и онова. Нищо чудно, че Джордж решава да й даде урок. Вместо да й приготви обичайното лекарство, момчето й поднася вряща, разпенена невероятна смесица, която ще изстреля злобната старица на покрива…

Кратка информация за автора: Роден в Ландаф, Уелс, на 13. септември 1916 г., Роалд е единственият син от общо пет деца в семейството на норвежците Харалд и Софи Дал. Когато бил на три годинки, по-голямата му сестра Астри и баща му умират. Изправена пред перспективата да се завърне в Норвегия и да живее с роднини, майката на Роалд решава да остане с децата си в Уелс. По-късно, отегчен до смърт от ужасните условия и терора в училище, Дал се обръща към книгите и става запален читател.

Голяма част от спомените и невероятните случки, сполетяли Роалд Дал, са описани в книгите му ‘Boy’ и ‘Going Solo’. Сред тях попадат историите за насочен пистолет „Лугер” в главата му, разбит самолет по средата на нищото и дори избягването на директен сблъсък по време на Битката за Атина през Втората световна война. Прехвърлен във Вашингтон като въздушно аташе, Дал среща писателят Сесил Скот Форестър, който го извежда на пътя към новата му кариера. Как? Писателят предлага на Роалд да опише своите виждания за войната, които Форестър да използва като материал за статията си в Saturday Evening Post. Десет дни след получаването на материала, Форестър връща отговор: „Знаеше ли, че си писател? Не съм променил нито дума!” и прилага чек за 900 долара, хонорар от вестника. От този момент нататък кариерата на Дал като писател започва.

През първите 15 години от писателската си кариера Роалд се концентрира върху писането за възрастни. Късите му разкази са смятани за класика на разказваческото изкуство. Според собствените му думи, той не е от бързите писатели и са му били необходими до шест месеца за написването на някоя история, а понякога около месец за първата страница. Ако пък не успявал да измисли наистина добър сюжет, изобщо отказвал да пише. Разбира се, кратките разкази обхващат само половината от творчеството на този гений. Другата половина – детските му книги, го извежда до върховете на най-успелите автори в световен мащаб. По собствените му думи, Роалд е бил много по-доволен от тези книги, отколкото от разказите си за възрастни.

Всичко започнало като приказки за лека нощ, написани за собствените му дъщери. Така се родила историята за „Джеймс и Гигантската праскова”. Книгата за първи път била публикувана в САЩ, а после и във Великобритания. Същото се случило и с втората книга на Дал – „Чарли и шоколадовата фабрика”. Тя постигнала невероятен успех не само от двете страни на Атлантика, но и по цял свят. Китайското издание представлявало най-големия тираж на книга за всички времена, наброявайки цели 2 милиона копия! Последвалите заглавия, сред които „Г.Д.В.”, „Дани – шампион на света”, „Семейство Тъпашки”, „Вещиците”, „Вълшебният пръст”, „Фантастичният господин Фокс” и други също пожънали невероятен успех. Но предпоследната книга на Роалд – „Матилда” – чупи всички предишни рекорди в областта на детската литература, реализирайки продажби в Обединеното кралство от над половин милион копия за първите шест месеца от издаването си!

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.