Малкият Рой

Корица: Малкият Рой
Издания:твърда корица
Страници: 40

 

Обичаш ли локвите и капчуците?

Имаш ли си жълт дъждобран и гумени ботушки?

Да излизаме тогава!

Дъждът идва на гости. Понякога е весел, мирише на мокри дървета и зелени треви. Друг път ръмжи силно, подписва се със златни светкавици и се прави на сърдит. Всички дъждове са различни. Но много приличат на тебе!

Кратка информация за автора:

Виолета Христова e автор е на десет книги с поезия. „Малкият Рой“ (2020), Библиотека „Буболече“ е първата ѝ книга за деца.

Носител е на националната литературните награди за поезия "Георги Братанов" (2006) и "Мара Белчева" (2008). Печели първа награда и в конкурса "В полите на Витоша", отличия на конкурсите "Златен ланец", "Биньо Иванов" и други национални поетически форуми.

Нейни стихове са преведени на сръбски, руски, английски, френски и арабски езици и са публикувани в национални и международни литературни издания, сборници и антологии.

През 2013 г. заедно с група писатели учредява Литературен кръг "Смисъл" – творческа платформа за издаване и популяризиране на българска художествена литература, чийто председател е.

Виолета Христова е майка на три дъщери. Живее и работи в София. Преподава български език и литература.

Кратка информация за илюстратора:

Ина Христова завършва „Изкуствознание” в Национална Художествена Академия, София, специализира „Илюстрация“ и "Графика” в  Барселона, Испания.

Носител е на наградата “Бъдещи творци” на Асоциацията на Илюстраторите на Каталуния (APIC) – Junceda за дипломния си проект „Забранената литература“ (2016) както и на наградата Flic Festival за детска литература (2018). През 2017 г. създава ателие Espai Brut в Барселона - пространство, което развива илюстрацията и графичните изкуства.

Илюстрира множество детски книги за издателства в Испания (A buen paso, Ekaré), България (Лист, Кръг, Буболече, Дакелче). Също така е илюстрирала  за Google, TV3 Catalunya, Dschungel Wien Theater (Austria), Museo ABC и за различни издателства и списания.

Участва в изложби в България, Испания, Италия, Англия, Словакия, Япония и Мексико. Участва в селекцията на 27-ото Биенале на илюстрацията в Братислава. През 2021 г. нейна книга е отличена в селекцията за Най-добри детски книги на 2020 г. на New York Public Library и e сред номинираните за наградата Fundación Cuatro Gatos.

Ина Христова живее и работи в Халапа, Мексико, където е част от Lapis - студио за визуална комуникация и творческо ателие. Тя преподава в специалностите "Илюстрация" и "Анимация" в Университет Anáhuac.

One thought on “Малкият Рой

  1. Pingback: Как четеш: Ина Христова | Аз чета

Comments are closed.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.