Какво разказваше горилата

Корица: Какво разказваше горилата
Издания:мека корица (английски)
Страници: 64

 

„Какво разказваше горилата” е история завладяваща и дори драматична. Най-важното в нея е способността ни да чуваме другия. И така да научаваме какви са потребностите му.

За да илюстрира пред децата това важно умение, известната чешка писателка разказва истински случай. Става дума за шестгодишна мъжка горила на име Понг, която пристига в пражкия зоопарк от Катар. Там животното е част от личната колекция на шейх милионер. Без каквито и да е познания за живота на горилите, антуражът на богаташа храни Понг единствено със сладкиши и газирани напитки. После го изпращат в Прага, само и само да се отърват от все по-голямата и изискваща повече грижи горила.

Пражкият зоопарк е сред най-добрите в света, но пред Понг тук се появяват други предизвикателства. Той трябва да се впише в горилско семейство, без да притежава такива умения, тъй като майка му е застреляна в джунглата още докато е горилско бебе, а самият той продаден в заточение.

Една от самките в горилската група обаче помага на Понг да се социализира. И в измъчения му живот тук идва ново предизвикателство – голямото наводнение в Прага през 2002-а. То всъщност слага край на живота му, като горилата е едно от 134-те животни, които зоопаркът губи.

Книгата демонстрира умението на Пилатова да разказва вълшебно

Авторката обръща фокуса и кара малки и големи да се замислят над всяко свое действие. Приказката, която създава, е на първо място за умението да се изслушваме един друг и да сме наясно с потребностите си. Чрез образа на Понг тя помага на най-малките да осъзнаят, че всички ние сме лесно раними, когато другите не ни приемат.

Понг става и олицетворение и на безсърдечното отношение на хората към околния свят. „Какво разказваше горилата” показва на децата какво е състрадание и съчувствие. Затова и краят на историята – за разлика от действителния случай, по който е създаден, е сърдечен и оптимистичен. Така завладява с добро и заживява в сърцето на всяко дете.

Историята стана книга на годината за деца и младежи в Чехия. Тя спечели престижния конкурс за детска литература „Злата стуха”.

Кратка информация за автора:

Маркета Пилатова е сред най-известните съвременни чешки писателки. Дългогодишният ѝ престой в Аржентина и Бразилия повлиява стила ѝ на писане, като му придава много елементи на магичния реализъм. Всяка нейна книга се превръща в събитие при излизането си в Чехия.

Харесвани от критика и читатели са дебютът ѝ „Жълтите очи водят към дома” или например „Моята най-любима книга” – и двете излезли и на български в превод на Деница Проданова. „Какво разказваше горилата” е най-новата книга на авторката.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.