Къде ли да изхвърля това?

Корица: Къде ли да изхвърля това?
Издания:твърда корица (английски)
Страници: 44

 

"Къде ли да изхвърля това?" е продължение на едно търсене в отговор на въпроса: "Защо си тръгнаха пчеличките?" - трилогия.

В книгата се разказва за замърсяването на природата, но поднесено под форма, която е по-близка до децата, дори и до най-малките, за да могат по-лесно да усетят и осъзнаят най-важното, а именно че е добре да се грижим за природата и за планетата ни.

Мая Бочева–Уики, автор на книгите от поредицата "Туй-Онуй", запознава децата с един приказен свят, който сякаш е паралелен на нашия и в който различни вълшебни същества се грижат за нещата около нас, за да се случват и да съществуват. Чрез различен тип игри или иначе казано - мултидисциплинарен подход, авторката е измислила и е навързала различни образователни игри чрез които децата ще учат:

  • основни неща за разделното събиране на отпадъци от опаковки,
  • устойчиво земеделие,
  • часовете на часовника,
  • познания по география (столиците на различни страни по света),
  • видове геометрични форми,
  • видове букви (гласни и съгласни),
  • умения за готвене и много други.

Много от условията са свързани с така наречените игри "Търси и намери.

Според философията на тази приказна поредица - децата учат, докато се забавляват водейки се от въпроса: "Какво ще се случи нататък?".

Главни герои в книгата са Любка Любопиткова, която все задава въпроси и нейното приятелче Мъдрян. Те се впускат в приключение, за да открият едни кисели облаци, които са прогонили пчеличките.

В книгата има разтвор със стикери, една част от които са свързани с игри от различните страници, а другата част са с картинки от стикери, които издателството пуска официално във Viber.

Книгата "Къде ли да изхвърля това?" е реализирана със СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛСТВОТО на ЕКОБУЛПАК БЪЛГАРИЯ, които помагат много и с информация за разделното събиране на отпадъците от опаковки, а също така с авторката създават и една допълнителна книга, която е качена онлайн и може да се ползва напълно безплатно, в която има подробна информация по темата: http://tatcreative.com/bg/recycle-info.html

За другата важна тема в книгата - устойчивото земеделие, партньори на издателството са приятелите от фондация ЗАЕДНО, чиято вълшебна фея - Мария разкрива чудна рецепта за отвара за пръскане на растенията в градината, както и много важни комбинации за засаждане и отглеждане на устойчива, вкусна градинка.

Мая Бочева освен автор е и илюстратор на тази книга. За направата й тя отделя една година в която прави нужните проучвания, оформя текста и илюстрациите. Книгата излиза с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община и Министерство на културата.

Шрифта, който е използван за книгата и за цялата поредица се нарича Adys и е специално разработен за деца с дислексия. Той е по-лесно четим от всички, които се учат да четат.

Кратка информация за автора:

Мая Бочева—Уики е автор на поредицата интерактивни книги "Туй-Онуй", както и съавтор на книгата: "Приказка за Жълтурана-Сладурана и Стъкления Роби". Завършва "Анимационна режисура" в НБУ, където е учила драматургия. Носител е на няколко международни награди за поредицата "Туй-Онуй".

Кратка информация за илюстратора:

Мая Бочева—Уики е с дългогодишен опит в създаването на илюстрации за детски книги. Работила е с някои от най-големите издателства в България и е създател на редица учебни помагала за неправителствени организации и големи компании, свързани с опазването на околната среда.

Носител е на Националната награда "Константин Константинов" 2018 за илюстрация. Създател е и на кратки анимационни филми и клипове. Това свое умение Мая прилага към образователната мултимедийна поредица "Туй-Онуй", за която получава четири международни награди. Едната е от The World Summit Awards - награда за изключителни дигитални иновации, която Мая Бочева—Уики печели с интерактивната си книга "Who lit the Moon?" ("Кой светна Луната?") сред 178 страни от цял свят.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.