А като Антарктида

Корица: А като Антарктида
Издания:твърда корица

 

Най-малко познатият континент, който е открит от хората последен.

Празен континент, който принадлежи на всички и където можем да живеем с по-малко неща, отколкото имаме у дома.

Сцена на различни истории, утвърждаващи вечното човешко желание да опознаваме и преодоляваме собствените си възможности.

Днес Антарктида повдига тревожни въпроси за това дали светът около нас се променя или нашето виждане за него се променя. Уникално илюстрираната книга за малки и големи читатели показва какво се случва, когато погледнем на всичко от друг ъгъл. Няма много места по света, където човек да не е бил преди. Сякаш вече няма какво да се открива. И това е най-голямото предизвикателство – да открием света отново и то по начин, по който не сме го виждали досега. Да се научим да се наслаждаваме на неговото богатство и разнообразие, за да не оставим след себе си екологична катастрофа, да остане очарователно място и след хиляда години и да прехранва тези, които ще бъдат тук и след нас.

Кратка информация за автора: 

Давид Бьом е и съавтор на наградените книги „Глава в главата“, „Как да направим галерия“, „Град за всеки“, както и на комикса „Мълчанието на хипопотама“.
„А като Антарктида“ получава наградата на чешките учители (SUK – Всички четем), Златна лента на IBBY за най-добра книга на годината, както и наградата Magnesia Litera за най-добра чешка книга за деца и юноши. Немското издание получава престижната награда Deutscher Jugendliteraturpreis.

Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Чешката република и с подкрепата на Чешки център София.

Кратка информация за преводача: 

Д-р Росина Кокудева е завършила славянска филология (бохемистика) в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Многократно е специализирала в Карловия университет в Прага. През 2015 г. защитава докторат в СУ „Св. Климент Охридски“, чийто резултат е монографията Божена Немцова – Ангел Каралийчев. Общи фолклорни модели в приказното творчество (2018). Интересите ѝ са в областта на българската детска литература, чешката литература и сравнителните фолклористични изследвания. Понастоящем работи в ИЕФЕМ – БАН. Най-новите ѝ проучвания са в областта на градските легенди и други форми на съвременен фолклор.

Откъс:

A-kato-Antarctica-min

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.