Български писатели взеха 2 от 5-те статуетки Бисерче вълшебно 2018

На официална церемония в Младежки театър „Николай Бинев“ на 22 април бяха обявени носителите на отличията в шестото издание на Наградата за най-добра детска книга. Рекордният брой гласували деца, 9447, определиха с гласовете си победителите:

Категория „Откриватели“„Мечокът и пианото“ (изд. Фют) на Дейвид Личфийлд

Категория „Изследователи“„S.O.S. Нова учителка“ (изд. Прозорец) на Доминик Демерс, илюстрации Тони Рос

Категория „Мечтатели“„Невидим“ (изд. Егмонт) на влогъра Стан

Категория „Майстори“„Сянката“ (изд. Фют) на Джузепе Феста

Категория „Нещотърсачи“„Тялото говори“ на Цвета Белчева, илюстрации Радостина Пенева

В тазгодишното издание на наградата участваха 101 книги, а техните автори са от 19 националности. За първи път най-голям е броят на гласувалите деца от София – 2721. Второто място е за Силистра (1062) – градът с най-голям брой гласували във всяко от изданията на наградата до 2016 година. Третото място е за Попово (739 деца). Градът традиционно е сред най-активните в кампанията, въпреки малкия брой на населението си.

Симпатиите на бъдещите читатели с мнение – децата до 5 години – бяха за Диана Петрова и нейните „Приказки за цялото семейство“ (изд. Софтпрес) и нехудожествената „Откъде идва храната?“ (изд. Софтпрес) на Виктория Иванова, илюстрации Стелияна Донева. По традиция победителите в тази категория получиха сребърни лъжичка и виличка, за да подхранват любовта на децата към четенето от най-ранна възраст, а наградата връчиха 2-месечният Тома Аргиров и неговата майка Яна Кръстева, част от екипа на Detskiknigi.com.

Благодарение на Столична програма „Култура“, с чиято финансова подкрепа се проведе „Бисерче вълшебно“ 2018, фондация „Детски книги“ отличи с грамоти и комплекти с книги 4 малки библиотеки, чиято неуморна дейност по насърчаване на четенето дава отражение в резултатите от кампанията.

За „Най-активна училищна библиотека от създаването на Бисерче вълшебно“ бе отличена библиотеката към поповското ОУ „Любен Каравелов“, а наградата получи училищният библиотекар Антоанета Йорданова. Като „Най-активна училищна библиотека в кампанията „Бисерче вълшебно“ 2018″ бе наградена библиотеката към столичното 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Грамота и книги получиха директорът Диян Стаматов и училищният библиотекар Пепа Димитрова благодарение на чийто усилия гласувалите ученици от училището са 1252.

Читалищният секретар на НЧ „Неофит Бозвели – 1928г.“ в София, Борис Самаринов, получи отличието за „Най-активно читалище в кампанията „Бисерче вълшебно“ 2018″, заради проведеният от него истински маратон по четене в 2 училища и 3 детски градини в района на читалището и подпомагането близо 500 деца да гласуват за наградата.

Библиотекарката Светла Божилова от НЧ „Светлина – 1929г.“ от пловдивското с. Труд пък получи признание за своите дългогодишни усилия като „Най-активно читалище от създаването на Бисерче вълшебно“.

С церемонията бе даден финал и на първия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, който се проведе от 18 до 22 април в Младежкия театър.

Наградата “Бисерче вълшебно” 2018 се осъществява от фондация “Детски книги” по проект, финансиран от програма „Култура“ на Столична община, с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на Министерство на културата.

Реализира се в партньорство с Асоциация “Българска книга”, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Читалище.то, читАлнЯта, Заедно в час, Premio Travel, Николови Ритейл, Store.bg, Orange Center и печатница Циан. С медийното партньорство на “Аз чета”, Детски дневник, Дарик радио, НПО Портал, Данибон, Радио Family, ArtLive. Комуникационен партньор на “Бисерче вълшебно” 2018 г. е дигитална агенция BookMark.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.