Бисерчета от родния град на Иван Вазов се включиха в гласуването за любима детска книга

Бисерчета от родния град на Иван Вазов гласуваха за любима детска книгаОставяме Наташа Брайчева, директор на ОДЗ „Приказен свят” в Сопот, да разкаже как нейните деца се включиха в гласуването за „Бисерче вълшебно“ 2016.

„Привет от родния град на Иван Вазов – Сопот!

Пишем Ви от ОДЗ „Приказен свят”, като изразяваме радостта си от предоставената възможност да се включим в Националната награда „Бисерче вълшебно” 2016. Бихме искали да Ви уверим, че децата от нашата детска градина са активни слушатели – бъдещи читатели, а някои от тях вече и читатели с мнение. Една от главните цели в работата на нашия педагогически екип съвпада с тези на проекта, а именно – да събудим у децата любов към книгата и четенето за отглеждането на грамотно и активно поколение. В тази връзка на 24 ноември 2015 г. на Педагогически съвет приехме Програма за насърчаване и повишаване на грамотността, която е част от Стратегията за развитие на нашето детско заведение. В тази насока във всяка група се осъществяват различни инициативи – „Да подарим книга, да създадем библиотечен кът в занималнята на групата”; „Любими приказни герои ни гостуват” и „Прочети ми” – отворени врати за участие на семействата, Центъра за работа с деца,  БМЧК в четене и драматизиране на любими детски книжки пред децата; „Прочетохме вкъщи с мама и тате” –  четене в семейството на подходяща художествена литература за деца и след това споделяне в групата и др.

Затова много се зарадвахме, когато научихме за този проект, в който се включихме с голям ентусиазъм. Децата от подготвителните групи „Мики Маус” и „Мечо Пух” станаха нашите активни бисерчета и за всяко от тях имаше специално изработена емблема с логото на „Бисерче вълшебно”. Те разказаха за проекта на децата от останалите групи и на своите родители, като с тяхна помощ изработиха книжки, в които събраха народната мъдрост за ползата от четенето, за значението на книгата и знанието. Посетиха библиотеката при НЧ „Иван Вазов“, за да открият книгите, включени в категорията за най-малките деца – „Откриватели“. Това беше поредната им среща с „домът на книгите”, както всички наричаме нашата библиотека с любов и уважение. Освен това вече изпратиха заявка за включване в проекта на Българската библиотечно-информационна асоциация „Пътуващите сандъчета“ и очакват първото сандъче с детски книги, които ще прочетат заедно в детската градина. Гостуваха ни и по-големи деца от клуб „Милосърдие” на Младежки червен кръст, на които разказахме за нашето участие в „Бисерче вълшебно“, а те ни прочетоха откъси от номинираните детски книги. Димитринка, Виктория и Дария от група „Мики Маус“ също четоха кратки откъси за своите другарчета. По време на четенето децата много се вълнуваха, обсъждаха постъпките на героите, споделяха какво са почувствали и на какво ни учи прочетеното. Особено много им допадна книгата „Бъди ми приятел”, за която гласуваха повечето деца. Активните бисерчета станаха посланици на четенето и книгите, защото са убедени, че те ни правят по-добри, по-умни и разкриват пред нас необятната картината на света и живота. Днес децата с радост и гордост получиха грамотите за почетно жури, с които ни удостои Фондация  за насърчаване на четенето „Детски книги“ и ще продължат да споделят любовта си към книгите.

Още веднъж благодарим на  „Бисерче вълшебно“ 2016. Това е един уникален проект с широко участие на институциите и децата от цялата страна, който има изключителен принос в насърчаването на грамотността.

Поздрави!“

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.