„Активните #бисерчета“ 2017 стартира в Панагюрище на 7 март

За втора поредна година фондация „Детски книги”, организатор на единствената българска награда за най-добра детска книга, в която жури са децата, „Бисерче вълшебно”, ще проведе посланическа кампания „Активните #бисерчета”. Стартът й ще бъде даден на 7 март в 11 часа в Панагюрище в присъствието на ученици от първи до четвърти клас от ОУ „Проф. Марин Дринов”, а от 13:30 пък ще бъде срещата с по-големите читатели (12-15г.). Децата от училището бяха едни от най-активните участници в първото издание на кампанията през 2016 г., когато заслужено спечелиха посещение на детския автор Никола Райков в своето училище. Това е и причината „Активните #бисерчета“ 2017 да започне именно в техния град.

Преди  това, на 6 март, екипът на фондация „Детски книги” ще проведе и среща-дискусия в Панагюрище с възрастните, свързани с насърчаване на четенето сред децата в града и региона.

Посланическата кампания ще продължи до 22 април 2017г., когато е и финалът на гласуването за наградата. С „Активните #бисерчета” 2017 организаторите целят да провокира децата от 6 до 18 години да станат активни участници в популяризирането на наградата сред своите връстници и съученици и да ги подтикнат да четат номинираните заглавия и да гласуват.

„По време на миналогодишната кампания „Активните #бисерчета” децата ни показаха, че имат отлични идеи и притежават умения и упорство да ги реализират. Вярваме, че тази година ще се включат още повече дейни и креативни деца, които да разкажат за „Бисерче вълшебно” на съучениците и приятелите си и да ги убедят да бъдат читатели с мнение.”, разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация „Детски книги”.

Убедени сме, че лидерите на мнение и примерите за подражание сред децата са техните връстници, затова отново предизвикваме децата да участват, индивидуално или да съберат свой екип от активни бисерчета, и да покажат как разпространяват идеите на “Бисерче вълшебно” сред другите деца. Условията за участие и начинът на записване ще станат ясни по време на откриването в Панагюрище. В края на кампанията на томболен принцип отново ще изтеглим имената на 5 участници, които ще спечелят гостуване на български детски автор в тяхното училище или населено място.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” с подкрепата на „Аз чета“ и от 2014 до 2016 година се проведе под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Кампанията се организира и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Партньори на инициативата са още Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Асоциация “Българска книга”, Център за приобщаващо образование, Сдружение за градски читални, Читалище.то. Медийни партньори са „Детски дневник“ и семейното онлайн радио Family, а партньор събития е Sofia Ring Mall.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.