5108 деца гласуваха за любима книга в Наградата „Бисерче вълшебно“ 2020

5 108 деца от цялата страна определиха най-харесваните от тях книги в осмото издание на Наградата за най-добра детска  книга „Бисерче вълшебно“ 2020.

Те избираха любими книги сред рекордните 134 номинирани заглавия в 4 възрастови категории и една за нехудожествени заглавия – „Нещотърсачи“ (5-16 г.).

Отличията се връчват от 2013 г. и са първата българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор на “Бисерче вълшебно” е фондация “Детски книги”, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.

Началото на гласуването бе дадено на 5 февруари, а заради епидемията от COVID-19 крайният срок за гласуване бе удължен до 22 септември 2020 г.

Надпреварата сред номинираните 134 книги бе оспорвана, а получените колективни формуляри за гласуване от учители и библиотекари от цялата страна са над 190. Най-голям е броят на гласувалите от София (1326), Попово (635) и Силистра (429).

„2020 г. изправи деца, учители, библиотекари и родители пред много предизвикателства. Достъпът до номинираните книги бе силно затруднен заради противоепидемичните мерки, а читателските клубове бяха принудени да преминат изцяло на онлайн дейности.

Предвид тези обстоятелства, екипът на фондацията приема като успех броя на получените гласове и оценява високо факта, че повече от 90% от гласовете са подадени чрез библиотекар или учител.“ – споделя председателят на фондацията Валентина Стоева.

По традиция организаторите ще връчат и две грамоти за художествена и нехудожествена книга с най-много гласове от бъдещите читатели (под 5-годишна възраст).

Победителите в категориите ще бъдат обявени по време на онлайн церемония на 23 октомври, когато се навършват и 100 години от рождението на италианския вълшебник на думите Джани Родари. 

Награда “Бисерче вълшебно” се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката, фондация “Глобални библиотеки – България”, фондация “Заедно в час”, Premio Travel.

Част от дейностите са финансирани по Програма “Култура” на Столична община за 2020 г. Медийни партньори на кампанията са AzCheta.com, Детски дневник, Данибон.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.