144 са номинираните заглавия в „Бисерче вълшебно“ 2021

Децата на възраст от 5 до 16 години ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 144 художествени и нехудожествени заглавия, номинирани в деветото издание на Национална награда „Бисерче вълшебно“.

Отличието се връчва от 2013 г. и е единствената българска награда за новопубликувани детски издания, чието жури са децата. Основна цел на инициативата е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите. Организатор е фондация “Детски книги”, а деветото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

52 български издателства и самопубликуващи се автори излъчиха своите най-добри проекти за 2020 г. Рекорден е и броят на книгите от български автори – цели 54, сравнено с 45 през 2020 година.

Деветото издание ще протече в 2 етапа:

  • предварителен – обявяване на номинациите и предоставяне на повече време за четене от страна на децата от 5 до 16 години.
  • гласуване – в периода от 11 май до 22 септември 2021 г.
„С всяка изминала година отчитаме, че времето за четене е твърде малко. През 2021 г. променяме начина за провеждане на наградата, за да дадем възможност на децата да се насладят на книгите и да направят още по-информиран и аргументиран избор.“, споделя Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.
Книгите са разпределени в четири възрастови категории с художествени книги и една категория за нехудожествени.

Увеличеният брой книги е знак, че въпреки предизвикателствата на 2020 г. издателите на книги за деца успяват да се справят с трудностите.

През 2021 г. ще продължи и развитието на мрежата от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Тя обхваща близо 80 клуба в различни населени места, а основната им цел е участниците да развиват логическото, критичното, творческото и аналитичното си мислене, както и уменията си за решаване на проблеми.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2021 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2021 г.

Сред партньорите са сайтът Аз чета, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки – България“ и Асоциация „Българска книга“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да ги изключите от настройките на браузъра си.