За подкрепата на учителите и библиотекарите

Книжна биткаУважаеми учители и библиотекари,

Вие сте сред най-важните хора, възпитаващи у децата любов към четенето и книгите. Но както много добре знаете, нагласите и интересите на децата ни се променят и е добре да създадем условия за диалог в променящата се културна среда.

За да подпомогнем преодоляването на сериозния проблем, пред който сте изправени не само вие като специалисти, но и самите деца – неграмотността и липса на отношение към книгите и четенето, ние от сайта „Детски книги“ решихме да създадем награда за най-добра книга за деца – „Бисерче вълшебно“ по няколко причини:

1. Децата са онези, които четат детските книги и самите те трябва да заявяват своето мнение. Често възрастните забравяме колко по-умни от нас са децата и им натрапваме мнението си, като ги лишаваме от очарованието да се залутат из лабиринта от истории, да открият нови книжни приятели и да се срещнат с книгата, която ще остане в сърцето им за цял живот.

2. Номинираните заглавия за наградата са детска художествена литература, издадена на български език през изминалата календарна година, което гарантира, че условията за модерни книги, съвпадащи с интересите на децата, са спазени.

3. Награда, която се избира от децата, е лично признание от тях за автора и за произведението и е най-силното доказателство за успеха на дадена книга и за нейните качества. Защото любовта и уважението на децата са като безценни бисери, и, който ги получи, може да се гордее, че е докоснал сърцата на своите читатели.

Проект като наградата „Бисерче вълшебно“ не е осъществяван до момента в България, но вярваме, че той е безкрайно необходим, за да насърчим любовта на децата към книгите и четенето.

За да осъществим целите на наградата „Бисерче вълшебно“, а именно да приканим децата да определят своята любима книга, имаме нужда от вашата помощ! Нека заедно убедим децата, че те могат и имат правото да изберат любимата си книга!

Ако проявявате интерес към каузата на „Бисерче вълшебно“, помогнете ни, като:

Вярваме, че с вашата помощ ще покажем на децата колко интересен може да бъде светът на детските книги и че четенето е модерно и забавно!

[cycloneslider id=“2186″]

2 Replies to “За подкрепата на учителите и библиотекарите”

  1. цветанка стойчева павлова

    Инициативата е чудесна възможност за мотивация на децата за четене. Със забавните интересни случки,проследявайки приключенията на героите,учениците усъвършенстват своята четивна техника,езиковата си грамотност, стила си.Обогатяват речника си.Намират своя любим автори книга.Започват сами да създават свои творби.По този начин преоткриват света и, давайки воля на въображението си,го правят по-добър.
    Четенето ги увлича и организират конкурси за най-запален читател.Четящият човек става и по-човек,взема хубавото от героите,участва в конкурси с благородна кауза.

  2. Ангелина Тодорова

    Много навременна и необходима инициатива, съчетаваща традиционното четене на книги с модерните компютърни технологии. Бих казала даже и начало на нещо ново, което да върне изконната вяра в истинските човешки ценности. Защото така ще се възроди и българщината, която ще пребъде. В столичното 144 СОУ „Народни будители“ духът на българското вече 26 години утвърждава свещеното слово чрез народните песни и танци, красивите картини и рисунки на многобройните ученици. С удоволствие представих идеята на петокласниците, на които преподавам, и се надявам техните гласове да допринесат за определянето на най-достойната книга за тяхната възраст. Не ме учуди готовността им да се включат в он-лайн гласуването. От няколко дни расте броя на тези, които с гордост донасят грамотата от организаторите. С вълнение се интересуват за останалите награди и чакат крайния резултат. Чакам го и аз и вярвам, че искрата на книгочетенето ще огрява пътя на моите възпитаници.

Comments are closed.