Вратарката и морето

Book Cover: Вратарката и морето
Part of the Мария Пар series:
  • Вратарката и морето
Editions:меки корици
Pages: 224

Дългоочакваното продължение на „Вафлено сърце“ е вече факт.

Мария Пар, неслучайно определяна като „новата Астрид Линдгрен“, не само спечели най-големите награди за детска литература, но и плени милиони деца с прекрасната история „Вафлено сърце“, разказваща за приятелството на 9-годишните Триле и Лена.

Сега, в този роман, те са на 12 и се впускат в приключения, които са много по-сериозни и опасни. Двамата влизат в света на възрастните, където има повече отговорности и по-сложни взаимоотношения.

Лудетината Лена отново въвлича приятеля си Триле в неразумни приключения – като например самоделен сал, който ще се разбие в открито море, или събиране на лакомства насред бушуващ ураган. В класа им се появява и ново момиче – Биргите от Холандия, която поражда в Триле неизпитвани досега емоции. В същото време над футболната кариера на приятелката му Лена са надвиснали черни облаци. Новият треньор не й дава никакви възможности за изява като вратар и тя решава да се премести в друг отбор, в града.

Героите се натъкват на смъртни опасности в морето, претърпяват инциденти с въздушна пушка, има счупени ръце, злополучен училищен концерт и препратка към Астрид Линдгрен, когато малката сестра на Триле е издигната на пилона с флага. А Лена е не само припряна и егоцентрична, но има възможност и да покаже, че притежава златно сърце (размер XL).

Мария Пар кара и героите, и читателите си да мислят, да се учат и да порастват, като резултат от всичко, през което преминават. Борят се със сериозни проблеми и излизат от тях с по-голямо самочувствие като личности, с разбиране и уважение към другите хора.

Младата писателка не се страхува да пише за трудни теми като несигурността и скръбта, живота и смъртта, с която може да се сблъска човек по всяко време… И възрастните читатели ще пролеят няколко сълзи, докато четат – сълзи на съчувствие и удовлетворение, които скоро обаче ще бъдат заменени от усмивки и смях.

Кратка информация за автора:

Мария Пар дебютира през 2005 година с книгата „Вафлено сърце” (с илюстрации от Бу Гаустад). Книгата е посрещната твърде топло от критиката, която нарича Пар „новата Астрид Линдгрен”, и получава няколко награди, като е номинирана и за наградата „Браге”. През 2009 година излиза втората книга на писателката – „Туне Глимердал” (с илюстрации от Осхилд Иргенс), получила наградата „Браге” в категорията „Детска литература”.

Мария Пар пише книгите си на новонорвежки език. Дружеството за подкрепяне и развитие на новонорвежкия език „Норегс Молаг” я награждава два пъти с наградата „За детска литература на новонорвежки”. И двете книги на писателката са преведени на няколко езика.

Пар е учителка в гимназия. Живее в Норвегия със семейството си.

Кратка информация за преводача:

Росица Цветанова е родена през 1985 г. във Варна. Завършва „Скандинавистика“ в СУ и през 2015 г. защитава докторска дисертация относно взаимните влияния между литературите на Швеция и Финландия. Превежда художествена литература в различни жанрове от фински, датски, шведски и норвежки език.

За презентацията е нужен JavaScript.